Mediteranska večer: Stjepo Martinović

CavtatU petak, 25. rujna na adresi Rokov perivoj 4, Zagreb, s početkom u 20.30 sati – Centar za likovni odgoj Grada Zagreba – Memorijalna zbirka Jozo Kljaković (pristup s Britanskog trga, strmom ulicom pored pošte, ili – za one koji dolaze automobilom – stubama iz Dežemanove, pored Velveta) poziva  na (kant)autorsko posijelo s novinarom, književnikom, skladateljem, prevoditeljem, dizajnerom trzalačkih glazbala… koji će se predstaviti svojim pripovjetkama, romanima, prijevodima, šansonama i baladama, te pjesmama mediteranskih autora bliskih njegovom senzibilitetu i tematskom rasponu… Kolega po stihu, melodiji i ljubavi prema trubadurskoj gitari od Portugala i Španjolske, do Francuske, Italije, Grčke…

Stjepo MartinovićIme mu je Stjepo Martinović, rođen je u arkadijskim Konavoskim brdima, odrastao u Cavtatu – čarobnom gradiću obilježenom tragovima ilirske, grčke, rimske, bizantske kulture… baštinom Dubrovačke Republike i, nadasve, legendama odnjihanim morem. Stjepo Martinović utkao je u cjelokupan svoj opus val i miris mitske pra-vode, sunca i stijenja, vjetra i galeba, makije i lozja, ribarskih mreža i cvijeća u pitaru.

Nakon duge novinarske karijere, uglavnom u nekadašnjoj Vjesnikovoj kući, 2009. odao se beletristici: vjeran drevnoj nulla dies sine linea, dosad je napisao deset romana (tri čekaju objavljivanje), četiri kolekcije priča (u nastajanju je i peta), te dvadesetak njih za razne natječaje u Hrvatskoj i susjednim zemljama (na kojima je skupio impresivan niz nagrada, po načelu svake godine barem jedna, od Slavića i Broda priča do Frana Galovića i Turopoljske poculice).

Na Mediteranskoj večeri posjetiteljima će prirediti ugođaj sa cavtajskih skala davnih godina, kad je specifično podokničarsko pjevanje uz elementarnu pratnju gitare bila jedina glazba kasnih ura… uz ponekoga neumornog cvrčka, snena ćuka ili čiopu uznemirenu ponoćnim zvonom s kampanela.

Posebna gošća mu je glazbenica Dunja Knebl.

F. M.


Stjepo Martinović-gitara
Stjepo Martinović: Ariadna isprekidane niti (ulomak iz romana)
Tagged: , , , , , , , ,