Mladi zagrebački grafičari u Beogradu

Od 12. do 17. prosinca u Beogradu se odvija internacionalna radionica ZOOM! u kojem kao partner, na poziv tamošnjeg Muzeja savremene umetnosti (MSU) sudjeluje i UBU – Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb.
Vinka Mortigjija Anušić i učenici ŠPUD-aRadionica angažirane umjetnosti koja je ujedno i dio istoimenog projekta Omladinskog kluba MSU-a u Beogradu ugostit će tinejdžere iz Beograda, Skopja, Sarajeva i Zagreba. Na ZOOM! radionicu u Beogradu, UBU je u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna odabrao učenike Grafičkog odjela Škole: Nikolu Grabovca, Ivanu Stećuk, Andreja Drožđana Kranjčeca, Magdalenu Prvonožec, Josipu Belošević. Koordinatorica učenika ŠPUD-a njihova je profesorica i akademska slikarica Vinka Mortigjija Anušić, ujedno članica UBU-a. Radionica  će se održavati u prostoru Galerije Petra Dobrovića, a vodit će je beogradski umjetnik Žolt Kovač koji će sudionike upoznati sa strategijama suvremenog slikarstva kao procesa proizvodnje slika, komunikacije i prenošenja poruke.

Kroz ZOOM! sudionici će dobiti priliku da kroz kreativnu razmjenu s vršnjacima, susrete s umjetnicima, kritičarima, teoretičarima i drugim kulturnim akterima, kroz promatranje djela suvremene umjetnosti, razgovore i rad, nauče aktivnije sudjelovati u društvenom životu svoje zajednice i razvijati kritičko i kreativno mišljenje. Učenici će se okušati u tradicionalnim slikarskim tehnikama, ali i u tehnikama koje su bliske street artu – sprejevi, dripping, mrlje, šablone. Korištenjem različitih medija i tehnologija, manipulacijom vizualnog materijala koji je blizak mladima (internet, reklama, fotografija…) sudionici radionice će u radove upisivati individualne sadržaje. Tijekom trajanja radionice, planirani su posjeti beogradskim galerijama i razgovori s kustosima o izložbama suvremene umjetnosti, a posljednjeg dana je predviđena skupna izložba radova  nastalih na ZOOM! radionici. Novom suradnjom i povezivanjem UBU-a, ŠPUD-a i MSU Beograd, UBU želi dati na važnosti kontinuiranog povećavanja vidljivosti rada i značaja ŠPUD-a, kako u kontekstu kulturno-umjetničkog nasljeđa, tako i u suvremenim odgojno-obrazovnim procesima u području umjetnosti, dizajna i kulture.

Ivanka Bičak


Crtići-u-primijenjenoj
Crtići u Primijenjenoj: Izložba autora animiranog filma
Tagged: , , , , , , , , ,