Najkazališniji tjedan u godini

‘Najkazališniji tjedan u godini’ zajednički je nazivnik događanja koja sve ljubitelje izvedbenih umjetnosti očekuju od 14. do 21. studenoga.
Noć kazalištaSedma Noć kazališta održat će se 21. studenoga i u njoj će samo u Hrvatskoj sudjelovati više od 85 institucija, koje će na 78 lokacija u 42 mjesta izvesti više od 125 predstava i 80-tak popratnih programa. Tome, naravno valja pribrojiti i programe u zemljama u koje je izvezena Noć kazališta – one u Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Slovačkoj i Srbiji.

Noć u kojoj će gotovo sva ovadašnja profesionalna i amaterska kazališta zajedničkim snagama slaviti kazalište, bit će ujedno i vrhunac tzv. najkazališnijeg tjedna u godini, a koji pod egidom #teatarnonstop organizira portal Teatar.hr.

Naime, ususret Noći kazališta, ali i dodjeli Nagrada Publike, Teatar.hr priprema cjelotjedni program kojim izvedbene umjetnosti želi dovesti u središte pažnje javnosti. Program započinje 14. studenoga izvedbom za Teatar.hr Nagradu Publike (TNP) nominirane predstave ‘Kolovoz u okrugu Osage’, a nastavlja se svakodnevnim druženjima s nominiranima u klubu Vinyl.

Već u ponedjeljak, 15. studenoga od 17 do 18 sati, Teatar.hr u programu naslovljenom ‘Majstori preživljavanja’ predstavlja nominirane u kategoriji najboljih neovisnih kazališta protekle sezone, a potom 16. i 17. i nominirane u kategoriji najboljih izvođača, odnosno izvođačica godine. 18. studenoga na programu je druženje s ‘ljudima od riječi’, odnosno autorima čije su drame nominirane za TNP u kategoriji najboljeg novog teksta. 19. studenoga od 20 sati na istoj lokaciji zbit će se i četvrta dodjela Teatar.hr Nagrada Publike, jedinstvenih nagrada o čijim laureatima u dva kruga on line glasanja odlučuju isključivo – gledatelji. Dodjela će proteći će u tzv. ‘unplugged’ formatu, a u znak solidarnosti sa stanjem domaće kazališne scene.

Teatar.hr nagrada publike 2014-2015‘Tri smo godine gotovo isključivo vlastitim sredstvima, na zadovoljstvo publike i kazalištaraca dodjelu realizirali kao pravi spektakl. Ove godine, odlučili smo se za posve drugačiju strategiju, te ćemo sva sredstva koja su nam na raspolaganju umjesto u najam dvorane i opreme investirati u – nagrađene. Svaki od ovogodišnjih dobitnika Teatar.hr Nagrade Publike, dobit će uz već tradicionalnu staklenu nagradu i 15.000 kn marketinškog budžeta za oglašavanje svojih projekata na središnjem nacionalnom portalu za izvedbene umjetnosti, a koji će moći upotrijebiti prema vlastitom nahođenju. Vjerujemo kako je u trenutku u kojem je kulturni proračun na rekordno niskoj razini, a situacija u struci iznimno teška, upravo to najbolje i najviše što možemo napraviti za domaći teatar’, pojasnila je urednica portala Teatar.hr Nora Krstulović.

No, usprkos ‘unplugged’ formatu, i ovogodišnja će dodjela publici predstaviti neočekivane glazbene brojeve i suradnje, koje će uz brojne kazalištarce izvesti i Sara Renar, Mirela Priselac – Remi i Darko Rundek. Program ‘najkazališnijeg tjedna u godini’ zaključit će Noć kazališta, u sklopu koje će Zagrebačko kazalište mladih izvesti Kristofora Kolumba, predstavu također nominiranu u kategoriji najboljih po izboru publike, dok će pak klub Vinyl do ranih jutarnjih sati biti središnje okupljalište ljubitelja izvedbenih umjetnosti i onih koji iste stvaraju.

N. K.


Teatar.hr Nagrada publike 2013-2014
Dobitnici 3. Teatar.hr Nagrade publike
Tagged: , , , , , , , ,