Nastupom Nine Badrić završeno razminiranje Velebita

Ispod masiva Tulove grede na obroncima Velebita obilježen je završetak velikog partnerskog projekta Vipneta i Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) kojim su razminirana tri područja na Velebitu – Delukino vrelo, planinarske staze i područja oko planinarskog doma pod Štirovcem te Tulove grede.
Nina Badrić i Ante GeloDio razminiranih planinarskih staza pod Štirovcem ulazi i u područje Nacionalnog parka Paklenica. Događaju su prisustvovali Dijana Pleština, ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade RH, Božidar Longin, zamjenik župana Zadarske županije, Ivan Tomljenović, ravnatelj Parka prirode Velebit, Zlatko Marasović, ravnatelj Nacionalnog parka Paklenica, Miljenko Vahtarić, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje te Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.

‘Nakon prošlotjednog obilježavanja razminiranja područja uz rijeku Mrežnicu, sretan sam što naš program Kretanje.Komunikacija.Život danas nastavljamo na ovom pomalo nestvarnom mjestu. U 13 godina ovog programa pomogli smo razminiranju različitih predjela na Velebitu, s ciljem sigurnog pristupa ovom biseru prirode. Koncert u podnožju Tulovih greda smatramo krunom ovih aktivnosti’, istaknuo je Pejković.

Kao najveći privatni donator, Vipnet je do sada uložio 11 milijuna kuna čime je razminirano gotovo milijun i pol četvornih metara Hrvatske.

Projekt razminiranja područja Delukinog vrela, planinarskih staza i planinarskog doma pod Štirovcem te Tulovih greda odvijao se u nekoliko faza, a prema podacima Hrvatskog centra za razminiranje u sklopu Parka prirode Velebit još je uvijek 27 km2 minski sumnjivog područja. Unutar Nacionalnog parka Paklenica još je 1 km2 pod minama što predstavlja veliku opasnost lokalnom stanovništvu i brojnim izletnicima.

‘Značaj razminiranja Velebita moramo gledati kroz prizmu razvojnih projekata koje pripremamo, a čija realizacija će biti značajna za gospodarski razvoj ovoga kraja. Majstorska cesta kojom smo i došli na ovo mjesto jedan je od projekata koji je u tijeku pripreme za financiranje iz strukturnih fondova. Koristim prigodu kako bih zahvalio svima koji su svojim angažmanom doprinijeli da se krene u ovaj projekt, a na poseban način Vipnetu, bez čije financijske pomoći on ne bi bio ostvariv. Vipnetove donacije za razminiranje Zadarske županije iznose značajnih 3,5 milijuna kuna’, rekao je Božidar Longin.

Područje Tulovih greda jedno je od najatraktivnijih unutar Parka prirode Velebit. Redovito privlači velik broj posjetitelja planinara, alpinista i turista, a široj je javnosti poznato kao lokacija na kojoj je sniman film o poglavici Winnetouu.

‘Prema odredbama Ottawske konvencije, obvezali smo se ukloniti minsku opasnost s našeg teritorija do 2019. godine. Ekonomski, socijalni, sigurnosno-humanitarni, razvojni i svi drugi aspekti ovog posla nalažu nam svima što čvršću povezanost i ustrajnost da se razminiranje naše zemlje završi u što kraćem roku, na dobrobit cijele zajednice’, izjavila je Dijana Pleština.

Događaju su prisustvovali predstavnici diplomatskog zbora u Hrvatskoj koje je oduševila pjesma ‘Vilo Velebita’ u izvedbi zbora Izvor. Posebno impresivan bio je nastup Nine Badrić koja je u pratnji Ante Gele na gitari otpjevala ‘Nebo’ i ‘Dat će nam Bog’. Nina je pjevala ispod masiva Tulove grede na obroncima Velebita koje su razminirane Vipnetovim donacijama.

PRiredba

Tagged: , , , , , , , , ,