Noam Chomsky: Tko vlada svijetom?

Pronicljivo i temeljito razlažući aktualnu situaciju u svijetu, Noam Chomsky tvrdi da SAD, zahvaljujući politici koja na prvo mjesto stavlja vojsku i neograničenu predanost održavanju carstva koje obuhvaća go­tovo cijeli svijet, istodobno izlažu sebe i druge mogućoj katastrofi.Oslanjajući se na širok raspon primjera, od širenja programa ubijanja bespilotnim letjeli­cama do opasnosti od nuklearnog rata te kriznih žarišta kao što su Sirija, Irak, Iran, Afganistan, Izrael i Palestina, autor nudi neočekivane i pomno nijansirane spoznaje o funkcioniranju imperijalne moći na ovome sve kaotičnijem planetu.

Chomsky nam pritom na izniman način oslikava anatomiju metoda kojima se američke elite sve više oslobađaju svih demokratskih ograničenja moći kojom raspolažu. I dok uspavani širi slojevi stanovništva tonu u ravnoduš­nost – interesa preusmjerenih na konzumerizam ili mržnju prema najranjivi­jima – korporacije, financijske institucije, moćnici i bogataši sve više smiju činiti što god ih je volja.

Žestoka, bespoštedna i pedantno dokumentirana, knjiga ‘Tko vlada svijetom?’ u izdanju Naklade Ljevak nudi prijeko potrebne spoznaje o središnjim sukobima i opasnostima naše­ga doba.

N. L.


 

Chomsky i Vltchek
Chomsky i Vltchek: O zapadnjačkome terorizmu

Tagged: , , , , , ,