Nosiva umjetnost Igora Galaša

Izložba unikatnih pletenih radova međunarodno nagrađivanog modnog dizajnera ručnog pletiva, Igora Galaša, pod nazivom Na iglama- modni dizajn Igora Galaša može se pogledati u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu i predstavlja njegov dugogodišnji opus unikatnih kreacija u pletivu.Na izložbi je predstavljeno 80 radova, odjeće i nacrta iz nagrađivanih kolekcija nastalih od 2006. do 2012. godine.

Igor Galaš u svojim radovima koristi tradicionalne tehnike pletenja kako bi stvorio skulpturalne modne konstrukcije, artwear – nosivu umjetnost. Galaš je dobitnik nagrada na modnim natjecanjima u Italiji, Poljskoj i u Sloveniji. Na svjetskom natjecanju Hempel Award u Pekingu u dva navrata, 2009. i 2011. godine, uspio je ući u finale i oba puta bio nagrađen brončanom statuom za najbolju kolekciju svijeta.

Izložbu je pripremila Andrea Klobučar, viša kustosica u MUO, voditeljica Zbirke tekstila i modnog pribora u suradnji s autorom te restauratoricama savjetnicama Antoninom Sršom i Ivom Čukman. Izložba se može pogledati do 28. siječnja.

T. R.

Tagged: , , , , , , , ,