Nove knjige Božice Brkan

Zbirke pripovjedaka ‘Umrežena’ i na kajkavskom ‘Život večni’ Božice Brkan predstavljene su u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.Božica Brkan, književnica, novinarka, urednica, blogerica i nakladnica, rođena je 1955. u Okešincu u Moslavini. Živi u Zagrebu. Trideset je godina radila profesionalno u novinarstvu, a uz drugo, za uređivanje kultnoga Večernjakova priloga ‘Vrt’, dobila je godišnju Nagradu Hrvatskoga novinarskog društva Marija Jurić Zagorka. Objavljivala je pod pseudonimom i visokonakladne ljubiće, a također i više od pedeset visokonakladnih kuharica. Osnivačica je i urednica portala oblizeki.com i bozicabrkan.com.

Piše standardnim hrvatskim književnim jezikom i kajkavskim – moslavačkom kekavicom. Proza i poezija nagrađivane su joj i objavljivane u časopisima, zbornicima i antologijama te prevođene na engleski, njemački, bugarski, mađarski, esperanto i čakavski.

Uz druge, objavila je samostalne knjige: zbirku kajkavskih pjesama ‘Vetrenica ili obiteljska arheologija’ (1990.), izbor novinskih feljtona ‘Enciklopedija špeceraja’ (1990.), roman ‘Lift ili politička melodrama’ (1993.), zavičajnu čitanku ‘Oblizeki – Moslavina za stolom’ (2006.), knjige pjesama ‘Bilanca 2.0, odabrane ljubavne i ostale štokavske pjesme’ (2011.) i ‘To Toni – Molitva za tihu sućut’ (2011.), zbirku kajkavskih pjesama ‘Pevcov korak / kajkavski osebušek za EU’ (2012.) (nagrađena kao najbolja knjiga objavljena na kajkavskome 2012.), roman ‘Rez / Leica-roman u 36 slika’ (2012.), ‘Kajkavsku čitanku Božice Brkan’ (2012.) (pomoćno sredstvo u nastavi hrvatskoga jezika u svim srednjim školama), zbirku pjesama ‘Obrubljivanje Veronika rupca ili muka 2013.’ (2014.) i roman ‘Ledína’ (2014.), zbirku kratkih priča ‘Umrežena’ (2017.) i zbirku kratkih kajkavskih priča ‘Život večni’ (2017.).

T. R.

Tagged: , , , , , , , , , , , ,