Off ciklus Lisinski: Kineska nova godina Psa

U petak, 9. veljače ne bacamo petarde, iako obećavamo pravi vatromet dobre glazbe. Ne inzistiramo na dress codeu, ali preporučamo da odjenete nešto crveno i garantiramo putovanje sve do Kine, iako se te večeri ne mičemo iz Zagreba, poručuju iz dvorane Lisinski.U ciklusu u kojem priređuju koncerte ‘nekima fora, drugima neobične, svakako zanimljive i garantirano drukčije’ – a u svakom slučaju off – nakon planetarno popularnog violončelista Stjepana Hausera i Božićnog koncerta uz pjevače Husar&Tomčić, priprema se još jedna glazbena poslastica – dio čarolije Kineske nove godine – dobro došli u Godinu psa!

Što je pipa, kako izgleda erhu ili kako se svira zheng? Kako zvuči ‘Oda zastavi’, koju smatraju jednom od najvećih kineskih uspješnica? I zašto redovito izvode ‘Svečanu proljetnu uvertiru’ ne samo najveći kineski, nego i brojni svjetski orkestri od Newyorške do Losangeleske filharmonije?

Doživite vrhunske kineske glazbenike Tua Shana Xianga, Zhang Pei, Bai Yu i Li Xinxing na egzotičnim instrumentima. I dakako, ne propustite svjetsku premijeru najnovijeg ostvarenja ‘zločestog dečka’ hrvatske glazbe Mateja Meštrovića, ‘Kinesku rapsodiju’, koju je skladao upravo za ovaj koncert. Prije koncerta ne propustite razgovor s kineskim umjetnicima u predvorju dvorane, a prije kao i u stanci koncerta upoznajte i drevne kineske umjetnosti rezanja papira i kaligrafije.

Orkestar Zagrebačke filharmonije predvodi ugledni američki maestro Jonathan Griffith koji, uz najveće kineske, priprema i više orkestralnih uspješnica američke, ali i australske glazbe.

Kažu da će Godina psa biti godina životnih promjena i važnih odluka. I zato, u petak 9. veljače u 19.30 sati odlučite isključiti probleme i uključite – dobru glazbu!

V. L.

Tagged: , , , , , , , , , ,