Osnovan Klub vinoljubaca

U šarmantnom zagrebačkom salonu Kak se šika, nedavno je održan prvi sastanak Kluba vinoljubaca. Inicijativu za osnivanjem kluba pokrenula je udruga Vinoljupci, koja aktivno djeluje od 2014. godine promovirajući vino i vinsku kulturu.‘Nakon što smo u srpnju 2014. organizirali prvi open-air vinski festival Istra u srcu Zagreba, postalo nam je jasno kako smo pogodili pravu nišu’, pojasnila je Irena Lučić, tajnica udruge i voditeljica kluba. ‘Želja nam je bila napraviti manifestaciju lišenu formalizma, a koja ipak poštuje vinske standarde i potiče potrošače na edukaciju o vinu. Taj, kao i narednih sedam vinskih open air festivala organizirali smo s ciljem da hrvatska vina i vinare približimo novoj, mladoj vinskoj publici. Shvatili smo da generacija mladih potrošača izuzetno respektira hrvatska vina te da je željna edukacije i druženja, ali na ponešto drugačiji, urban, opušten i neformalan način. Takav pristup, u kojem su svi dobrodošli, neovisno o vinskoj stručnosti i predznanju, provlači se kroz sve naše aktivnosti. Klub vinoljubaca logičan je korak dalje u tom smjeru.’

Učlanjenjem u Klub vinoljubaca, članovi-prijatelji udruge prihvaćaju obavezu da svojim ponašanjem čuvaju ugled Udruge i promoviraju vinsku kulturu. Za uzvrat, članovima se nude brojni sadržaji, poput vinskih druženja, kušanja, organiziranih posjeta vinarijama i vinskim festivalima, edukacijskih radionica, vinskih plesnjaka, wine&hike izleta u prirodu, winetworking evenata i tako dalje. Godišnja članarina iznosi 80 kuna.

Na prvom sastanku kluba, u salonu Kak se šika, više od pedesetak okupljenih članova imali su priliku uživati u vinima Ilovčak kao i u druženju s gostom-vinarom Svenom Đozom. Potom je održana prva edukacijska radionica ‘Vino za početnike’, koja je okupila osam polaznika. Radionicu je idejno osmislila Irena Lučić, voditeljica projekta Vinoljupci, vođena idejom kako je vinska kultura sastavni dio bontona i opće kulture. Radionicu vodi prof. Marija Vukelić, certificirana WSET level2 sommelierka, a održavat će se jednom mjesečno u wine baru Basement.

U subotu, 18. studenoga, Klub vinoljubaca kreće na svoj prvi organizirani winetrippin’ u plešivičku vinariju Ivančić-Griffin, s namjerom da upozna sva lica portugisca – od pjenušca do barriquea.

Svi ste pozvani pridružiti se Klubu, a dodatne informacije potražite na www.vinoljupci.com.hr ili na www.facebook.com/vinoljupci

P. R. / Foto: Julio Frangen 

Tagged: , , , , , ,