Ovrha Nevena Hitreca

Svečana premijera dokumentranog filma ‘Ovrha’ scenarista i redatelja Nevena Hitreca nastalog u produkciji Hrvatskog filmskog saveza održat će se u petak, 27. rujna u 20 sati u zagrebačkome kinu Tuškanac.

Ovrha - Neven HitrecRadnja filma prati dugotrajan postupak ovrhe otežan administracijom, pismenim upozorenjima, opomenama, tužbama i protutužbama, koji su postali svakodnevnica obitelji Medak. U veljači 2009. u Hrvatskoj se provodilo ukupno 411 ovrha nad nekretninama. Bio je to neslavni kraj lanca zaduživanja koji je rezultirao oduzimanjem osnovne egzistencijalne potrebne svakog čovjeka – životnog prostora. Nemogućnost vraćanja kredita bankama i dugova kamatarima postala je hrvatska svakodnevica. Ovaj film ne bavi se toliko razlozima zašto je do ovrha došlo, već prati situacije i atmosferu unutar ugrožene nekretnine, bilježi emotivna stanja, međuljudske odnose, promjene raspoloženja, razgovore u spektru od naizgled trivijalnih do onih koji se žučno dotiču teme filma.

Prateći proces ovrhe redatelj i scenarist Neven Hitrec istražuje kako obitelj može normalno živjeti znajući da bi uskoro mogla biti izbačena iz vlastite kuće. Snimatelj filma je Dragan Marković, montažer je Slaven Zečević, a producentica je Vera Robić Škarica iz Hrvatskog filmskog saveza. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

HAVC

Tagged: , , , , , , , , , , , ,