Partnerstvo za živući Dunav

Uoči Dana Dunava, koji se slavi 29. lipnja, WWF i The Coca-Cola Company (TCCC) predstavili su godišnji napredak svog sedmogodišnjeg programa ‘Partnerstvo za živući Dunav’, kojim žele obnoviti najznačajnije močvare i poplavna područja u slivu Dunava do 2020. godine.Ušće Drave u Dunav (foto Mario Romulić)Dunav, najduža rijeka Europske unije, izgubio je 80% svojih poplavnih i močvarnih područja zbog ljudskih intervencija u proteklih 150 godina. Rezultat je pad populacija ribe i divljači, smanjena kvaliteta vode i manja sposobnost apsorpcija poplavnih voda. ‘Partnerstvo za živući Dunav’ izravno doprinosi jednu trećinu cilja dunavskih zemlja, da obnove 151,3 km² od poplavnih i močvarnih područja do 2021. godine.

U razdoblju restauracije donacijom TCCC financirat će se mjere kao što su otvaranje nasipa i brana za ponovno spajanje bivših poplavnih područja, poboljšanje kapaciteta za primanje velikih voda, obnova močvarnih staništa biljnih i životinjskih vrsta, te izgradnja ribljih staza. ‘Zajedno, WWF i TCCC – uz lokalne vlasti i organizacije u zemljama kroz koje prolazi Dunav – počeli su obnavljati ove vitalne močvare i poplavna područja za dobrobit ljudi i prirode, s prvim rezultatima na Neusiedler See u Austriji i Širokom ritu u Srbiji’, rekao je Andreas Beckmann, direktor Dunavsko-karpatskog programa WWF.

Kako bi podigli svijest o važnosti močvarnih područja te njihovom očuvanju i restauraciji, WWF i Coca-Cola organizirali su ‘Turneju za živući Dunav’, koja je posjetila više od 36 lokacija diljem Hrvatske, Austrije, Bugarske, Mađarske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije, i izravno uključili više od 60.000 ljudi.

‘Svjesni smo da je voda rijedak resurs. To je ujedno i glavni sastojak naših proizvoda. Zato se zalažemo za kontinuirano poboljšanje učinkovitosti korištenja vode i surađujemo s WWF-om kako bi si postavili ambiciozne globalne ciljeve’, rekla je Sofija Kilifi iz Coca-Cole. ‘S WWF-om radimo od 2007. godine kako bi sačuvali slatkovodne resurse diljem svijeta te značajnije promijenili svoje poslovanje.’

P. B. / Foto: Mario Romulić


Kajakaši-Drava
Kajakaši veslali za Naše rijeke, naše blago!
Tagged: , , , , , , , , , ,