Podsjećanje na lik i djelo Joze Kljakovića

Povodom 129. godišnjice rođenja Joze Kljakovića u prostoru njegove Memorijalne zbirke u Zagrebu održan je prigodni program pod nazivom ‘Kljaković priča’.Među brojnom publikom bila je i Teodora Kljaković Bakota, unuka Joze Kljakovića, koja je uživala u izvedbi monologa ‘Između dva rata’ iz autobiografske knjige ‘U suvremenom kaosu’. Monolog je izveo mladi glumac Vedran Vitez, tekst je prilagodila redateljica Rebecca Agić, prema izboru kustosice Lidije Fištrek.

Knjiga ‘U suvremenom kaosu’ izdana je 1952. godine u Buenos Airesu u nakladi autorovih prijatelja, a u nas objavljena 1992. u nakladi Matice hrvatske. Riječ je o autobiografskoj prozi slikara, karikaturista, ilustratora i pisca Joze Kljakovića (1889.-1969.), jednog od najznačajnijih hrvatskih likovnih umjetnika prošloga stoljeća, a i izvrsnog pisca, slojevitog i osebujnog karaktera, koji bez ustručavanja govori o vlastitoj ljudskoj nesavršenosti i o bijedi emigrantskoga života.

Kljakovićeva sudbina višestruko je zanimljiva u kontekstu moralnih, političkih i ideoloških mijena što su ih hrvatski intelektualci prolazili tijekom 20. stoljeća suočeni s jednostavnom istinom da je njihova vlastita sudbina neodvojiva od udesa hrvatskoga naroda i povijesnih silnica koje vladaju čovječanstvom. Može li se i u teškim i opasnim vremenima ostati čovjekom, o tome Kljaković svjedoči na primjeru vlastite sudbine i sudbine ljudi koje je neposredno poznavao, a koji su imali moć da odlučuju o tuđim životima.

R. B.