Pričest na otvaranju 13. ZagrebDoxa

Trinaesto izdanje ZagrebDoxa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma, otvoreno je u svih pet dvorana novootvorenog Kaptol Boutiqe Cinema.U narednih sedam dana posjetitelji festivala moći će uživati u više od 120 filmova iz svih krajeva svijeta. Festival je počeo projekcijom filma ‘Pričest’ poljske redateljice i gošće festivala Anne Zamecke.
Direktor festivala Nenad Puhovski osvrnuo se kako uoči dodjele Oscara svi diskutiraju o prednosti pojave screening rooma koji danas svakom pojedincu može omogućiti da najnovije filmove gleda iz vlastitog doma u istom trenu kada se pojave u svjetskim kinima.

‘Mi na ZagrebDoxu vjerujemo u nešto sasvim drugo- ovdje je riječ o filmovima, ali i ljudima. Nama je bitno da se posjetitelji nakon projekcija susreću, razgovaraju, diskutiraju o filmovima. Osim susreta publike s filmovima i međusobno, ZagrebDox je postao mjesto susreta domaćih filmaša i svjetskih autora’, izjavio je te dodao da je jedan od glavnih ciljeva festivala od samog početka bio da pomaže vidljivosti i lansiranju domaćeg dokumentarnog filma u svijetu.

Ove godine tome u prilog ide i činjenica da međunarodni žiri čine renomirani filmski profesionalci s najznačajnijih svjetskih dokumentarnih festivala koji će svakako pomoći proboju hrvatskih dokumentarnih naslova na svjetske festivale. To ne pokazuje samo da je naš festival postao cjenjeniji već i da su hrvatski filmovi i autori zbog sustavnog i napornog rada postali sve više prepoznatljivi u svijetu, zaključio je Nenad Puhovski.

13. ZagrebDox traje do nedjelje, 5. ožujka i uključuje projekcije od 12 do 22 sata tijekom sedam festivalskih dana.

Z. D.

Tagged: , , , , , , , , ,