Propuh, papuče i punica na kazališnim daskama

U Gradskom kazalištu mladih u Splitu održana je premijera predstave Codyja McClaina Browna ‘Propuh, papuče i punica’ čiji je tekst prilagodio i režirao Ivan Leo Lemo. Predstava je nastala prema istoimenoj Brownovoj knjizi, koji je duhovito opisao svoje američko životno iskustvo u funkciji splitskog zeta.Ovo je domoljubna predstava. Doslovno. Na kraju romana (zbirke blogova) po kojem smo je radili, pisac pronalazi svoj dom. To nije dom u kojem se rodio. To je dom koji je izabralo njegovo srce slijedeći trag ljubavi. Taj dom je naša slatka kiflica – Hrvatska. U trenutku dok mnogi iz nje bježe, neki ekscentrici, poput našeg pisca, u nju dolaze i upoznavajući je, zavole je. To je tako rijetko za čuti. I to je ono što me prvo kupilo u čitanju ovog romana. Dobro ljudi kažu da je ponekad potreban netko ‘izvana’ da bi nam ukazao na ono što imamo, što nedovoljno cijenimo, što pomalo gubimo i prema čemu smo nezahvalni.

Draga prijateljica, glumica Nada Kovačević ukazala mi je na činjenicu da inscenirajući ovaj roman nastao od blogova, zapravo radimo novi kazališni žanr – teatroblog. Zaista, trudili smo se ne izgubiti nit blogerskog prepričavanja iskustava života u Hrvatskoj doktora političkih znanosti Codyja McClaina Browna. Cody je Amerikanac i splitski zet s trenutnom adresom u Zagrebu. Njegovi blogovi, a i naša predstava opisuju prepreke i prilike tijekom njegovog prilagođavanja na hrvatsku kulturu. Uspoređujući američku kulturu s hrvatskom, Cody to čini antropološki precizno, a u društveno političkom smislu, u svom životnom iskustvu, i u ovom tekstu, usporedio je i posttranzicijsko društvo svoje Amerike s našim tranzicijskim (ne)prilikama.

Kao i u njegovu romanu, i u ovoj predstavi, mnoge su situacije i likovi stilizirani, okolnosti promijenjene i prilagođene žanru. Ovo nije puka rekonstrukcija perioda nečijeg života, već svojevrsna slapstick asocijacija transponirana u cirkus. Ono što je važno i oko čega nema šale, ali ima sreće, jest neupitna činjenica da ćemo uvijek i u pravilu pronaći svoj kutak pod suncem ako beskompromisno radimo ono što volimo. To nam je dragi doktor Brown pokazao i dokazao. Njemu i njegovoj divnoj obitelji želimo mirno more i veselimo se nastavku knjige koji će uskoro biti objavljen.

Ivan Leo Lemo


Tagged: , , , , , , , , , ,