Restoran Kalelarga: Dani paške janjetine

U zagrebačkom restoranu Kalelarga otvorena je sezona Paške janjetine, koju mnogi smatraju najboljom u Hrvatskoj.

Foto: Restoran Kalelarga

Na degustaciji priređenoj za medije, mogli smo uživati u janjetini koju je chef Željko Juric pripremio na nekoliko načina. Uz bijelu kupažu vina Jarec i crnu kupažu od Tošića najprije smo kušali janjeće sarmice u raštiki uz palentu. Slijedile su janjeće jetrice s gljivama, a potom janjeća paštašuta da bi na kraju bila poslužena klasična janjetina s ražnja.

Janjeće sarmice

Paški janjci svoj cijeli kratki vijek provode na otvorenom prostoru. Hrane se prvom škrtom mladom travom koja na otoku Pagu niče nakon zime i sišu mlijeko iz kojeg nastaje i poznati paški sir.

Paška janjetina je hrvatski proizvod koji ima zaštićenu oznaku izvornosti na razini Europske unije i vrlo je cijenjena i izvan naših granica.

Janjeća jetrica na roštilju s gljivama

U restoranu Kalelarga isključivo je nabavljaju od Paške sirane iz Paga. Osim na način predstavljen na otvaranju Dana janjetine, pripremaju je na lešo i u peki, a u ponudi su i janjeća jetrica na dalmatinski sa začinskim biljem.

Janjetina s ražnja

Sezona Paške janjetine traje do sredine ožujka. Na svakodnevnom je meniju radnim danom od 12 do 16 sati, a nakon toga potrebna je narudžba dva do tri sata unaprijed, ovisno o načinu pripreme. Sve informacije možete vidjeti na: www.restorankalelarga.com

Ako ste sretnik/ca koji ima mogućnost nabaviti janjetinu s Paga, ovaj recept chefa Željka Jurica možete isprobati i kod kuće.

Paštašuta od mlade paške janjetine (za 4 osobe)

1,5 kg janjećeg mesa
0,5 kg tjestenine, pene ili šubiote
3 veće kapule
2 češnja češnjaka
0,5 dl hladno prešanog maslinovog ulja
sol, papar, pelati , peršin, lovor i bosiljak
žličica maslaca

Na maslinovom ufrižiti kapulu, dodati sitno isjeckani češnjak te janjetinu izrezanu na veće komade. Dodati sol i papar pa sve zajedno frižiti barem pola sata. Zatim dodati pelate i začinsko bilje i sve zajedno kuhati oko pola sata (paziti da se meso ne prekuha). Na kraju, radi gustoće, dodati žličicu maslaca.
Skuhaju se pene ili šubiote al dente.
Sve zajedno sjedinimo u velikoj tavi ili woku i prokuhamo 1-2 minute. Odmah se servira. Po želji, sa sirom ribancem.

Mustafa Topčagić / Foto: FAMA

Tagged: , , , , , ,