Robert De Niro: Dobitnik Počasnog Srca Sarajeva

De Niro će predstaviti kultni film ‘Taxi Driver’ na otvaranju 22. izdanja Sarajevo Film Festivala.Robert De Niro (foto Brigitte Lacombe)Prominenti glumac, redatelj i producent Robert De Niro, dvostruki dobitnik nagrade Oscar, pet puta nominiran za Oscara, nagrađen priznanjima Zlatni globus, dobitnik je prvog Počasnog Srca Sarajeva za životno djelo za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Najveće priznanje Sarajevo Film Festivala, Robertu De Niru će biti uručeno na svečanom otvaranju 22. izdanja Festivala koji se ove godine održava od 12. do 20. kolovoza

‘Velika je čast imati Roberta De Nira kao prvog dobitnika Počasnog Srca Sarajeva za životno djelo’, rekao je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala. Od trenutka našeg prvog susreta, prije desetak godina na Tribeca Film Festivalu, počeli smo raditi na tome da jednog dana dođe u Sarajevo. Taj dan je došao i veoma smo uzbuđeni zbog toga. Kao filmski profesionalac i veliki zaljubljenik u film vjerujem da ovo govorim, ne samo u svoje, već i u ime publike i mojih kolega’.

De Niro će sarajevskoj publici predstaviti film koji će otvoriti ovogodišnji Sarajevo Film Festival. Riječ je o kultnom ostvarenju Martina Scorsesea ‘Taxi Driver’ koji je u čast 40. godišnjice prikazivanja upravo restauriran. Film će biti prikazan istovremeno u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu gdje će De Niru biti uručeno Počasno Srce Sarajeva pred 3000 filmskih zaljubljenika.

‘Taxi Driver’ je ocijenjen od kritike, filmskih stvaralaca i publike jednim od najznačajnijih filmova svih vremena. Film je bio nominovan za Oscara u četiri kategorije, uključujući i one za najbolji film, najboljeg glumca (De Niro), osvojio je Zlatnu palmu Cannes Film Festivala 1976. godine te dva Zlatna globusa.

Uz ‘Taxi Drivera,’ De Niro i Scorsese snimili su osam filmova zajedno: ‘Mean Streets’ (1973), ‘New York, New York’ (1977), ‘Raging Bull’ (1980), ‘The King of Comedy’ (1983), ‘Goodfellas’ (1990), ‘Cape Fear’ (1991) i ‘Casino’ (1995).

Istaknuti glumac će u Sarajevu, za festivalsku publiku i predstavnike medija govoriti o svojoj karijeri u razgovoru, koji će se održati u Narodnom pozorištu, a koji će moderirati Mike Goodridge, bivši urednik prestižnog magazina Screen International i današnji izvršni direktor londonske kompanije Protagonist Pictures. Goodridge je jedan od selektora programa Kinoscope Sarajevo Film Festivala.

Posljednji su De Nirovi projekti, koji su u fazi postprodukcije, ‘The Comedian’ reditelja Taylora Hackforda i ‘Wizard of Lies’ HBO-a u kojem tumači lik Bernieja Madoffa i potpisuje izvršnu produkciju. Sljedeći projkat u kojem ćemo ga gledati s ‘Hands of Stone’ The Weinstein Company i ‘Bus 657.’ Grindhouse Entertainmenta.

Prethodni dobitnici nagrade Srce Sarajeva Sarajevo Film Festivala su, između ostalih, Angelina Jolie, Benicio Del Toro, Gael Garcia Bernal, Steve Buscemi te istaknuti i međunarodno priznati i nagrađivani redatelji Atom Egoyan, Jafar Panahi, Mike Leigh, Béla Tarr i Danis Tanović.

Nagradu Srce Sarajeva dizajnirala je francuska dizajnerica i redateljka Agnès B koja je i pokrovitelj Festivala.

SFF

Tagged: , , , , , , , , ,