Samobor: Rudarskoj greblici zaštita zemljopisnog podrijetla

Udruzi Rudarska greblica Ministarstvo poljoprivrede je odobrilo prijelaznu nacionalnu zaštitu naziva kolača Rudarska greblica oznakom zemljopisnog podrijetla. Riječ je o prvom zaštićenom gastronomskom proizvodu u Zagrebačkoj županiji, što zaštiti Rudarske greblice daje poseban značaj.Predsjednik Udruge Rudarska greblica, Andrejas Nikl, istaknuo je kako je poticaj za kretanje u postupak zaštite bilo pojavljivanje različitih verzija Rudarske greblice na tržištu, a koje su odstupale od izvorne greblice kakva se od davnina priprema u Rudama. Vrijedni Rudari, u želji da očuvaju tradiciju, već 32 godine održavaju manifestaciju ‘Dani Rudarske greblice’ te su upravo s tim ciljem i odlučili zaštititi Rudarsku greblicu i dati pečat svojoj gastronomskoj tradiciji. Zaštitom Rudarske greblice više se neće događati da se na tržištu pod imenom Rudarska greblica pojavljuju greblice koje nisu certificirane jer će informacije o izvornom kolaču biti transparentne i kontrolirane, a kupci dovoljno informirani o proizvodu koji kupuju.

Rudarska greblica, zahvaljujući zaštiti koju sada uživa, može se proizvoditi isključivo u Rudama i okolnim selima, a to su Cerje, Kotari, Braslovje, Prekrižje Plješivičko te Manja Vas. Način pripreme, receptura te konačni izgled moraju biti u skladu s propisanim i zaštićenim pravilima koji se nalaze u Specifikaciji, odnosno službenom dokumentu odobrenom od strane Ministarstva poljoprivrede. Svi proizvođači greblice obavezni su sklopiti ugovor s certifikacijskim tijelima, ovlaštenim od strane Ministarstva poljoprivrede, kako bi se kontrolirala svaka faza pripreme, proizvodnje i stavljanja proizvoda Rudarska greblica na tržište. Puno je izazova za proizvođače, pa i za inspekcijska tijela Ministarstva poljoprivrede, koja će urgirati u slučajevima pokušaja stavljanja na tržište proizvoda koji nije certificiran i koji nije u skladu sa specifikacijom, čime se kupca može obmanuti, za što naravno postoje i određene novčane sankcije.

Rudarska greblica je kupcima dostupna u Rudama, Samoboru te u Zagrebu u određenim specijaliziranim trgovinama zdravom i domaćom hranom. Kupac će zaštićeni proizvod prepoznati po jedinstvenoj oznaci Ministarstva poljoprivrede koja će biti istaknuta na deklaraciji ili na samom pakiranju.

Prijelazna zaštita vrijedi na području Hrvatske u periodu dok se ne ostvari zaštita na razini Europske unije, što je zapravo sljedeći zajednički korak Udruge i Ministarstva poljoprivrede. ‘Teško je reći koliko bi taj proces mogao trajati, ali mi iz Udruge se nadamo kako bi već kroz godinu dana greblica mogla biti zaštićena na području Europske unije’, rekao je Nikl.

Mnoge su prednosti i značajke zaštite autohtonih proizvoda. Proizvod zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla donosi višestruke koristi za zemljopisno područje uz koje se zaštita veže, a to je stvaranje identiteta mjesta te prepoznatljivosti, tako se pridonosi ruralnom razvoju te obogaćuje turistička ponuda mjesta i grada.

Rudarska greblica predstavljena je u Samoborskoj kleti

‘Iza priče o Rudarskoj greblici krije se prekrasna priča o tradiciji rudarenja u Rudama i kolaču greblici kao ondašnjem jednostavnom težačkom kolaču koji su žene pripremale svojim muževima koji su radili u rudnicima. Danas je obnovljeni rudnik sv. Barbare turistička atrakcija našeg mjesta, a zaštita Rudarske greblice dodatna je vrijednost turističkoj ponudi, ne samo Ruda, nego i Samobora’, nastavlja Nikl.

Značaj zaštite na razini Hrvatske je također velik. U Europskoj uniji trenutačno su zaštićena ukupno 1592 proizvoda, od čega Hrvatska ima 18 zaštićenih te 5 proizvoda u postupku registracije. Tom će se broju pridružiti i Rudarska greblica za koju Udruga uskoro pokreće postupak. Proces zaštite greblice započeo je u ožujku 2016. godine kada je i osnovana Udruga Rudarska greblica, upravo s ciljem dobivanja zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla. Iako je prema iskustvima drugih proizvođača i udruga okončanje procesa zaštite postupak koji traje od tri do pet godina, udruga je uspjela Rudarsku greblicu zaštititi u periodu od samo 15 mjeseci.

Kao proizvođač Rudarske greblice, a ujedno i predsjednik udruge, Andrejas Nikl je istaknuo kako je Pekarnica Nikl u postupku certificiranja te će zasad kao jedini certificirani proizvođač greblicu proizvoditi i nuditi na tržištu. No, to ne znači da ostalim proizvođačima koji bi se odlučili za certificiranje ne stoji na raspolaganju što se tiče informacija, pomoći i svega ostaloga potrebnog za pokretanje proizvodnje. Nikl se ovom prilikom zahvalio Ministarstvu poljoprivrede i Gradu Samoboru na financijskoj potpori bez koje se postupak zaštite ne bi mogao realizirati.

Povijest Rudarske greblice, djelovanje KUD-a Oštrc u Rudama koje već 32 godine marljivo organizira manifestaciju ‘Dani rudarske greblice’ u svojoj je prezentaciji predstavio potpredsjednik udruge, Josip Lebegner. Djelovanje KUD-a bilo je značajno za ishođenje zaštite greblice jer upravo je KUD zaslužan što je Ministarstvo kulture 2007. godine proces pripreme greblice proglasilo nematerijalnom kulturnom baštinom.

‘Vjerujem kako će se vrlo skoro prestižnoj listi od 1592 proizvoda na razini EU pridružiti i naša Rudarska greblica’, izjavio je zamjenik župana Hrvoje Frankić zahvalivši se udruzi koja je zaslužna što Zagrebačka županija ima svoj prvi gastronomski proizvod koji nosi oznaku zemljopisnog podrijetla.

Podršku udruzi iskazala je i Sanja Horvat Iveković, zamjenica samoborskog gradonačelnika: ‘Rudarska greblica svjedok je prošlih vremena i zanimljive povijesti Ruda i Samobora. Nekad skromno jelo, danas s ponosom ističemo kao prvi zaštićeni gastro proizvod u Zagrebačkoj županiji, što ponajviše moramo zahvaliti vrijednim Rudarima. I dalje ćemo pomagati u očuvanju ovog specijaliteta našega kraja, kako bi i buduće generacije uživale u kolaču koji su spravljale njihove prabake.’

Andrejas Nikl na licu mjesta pripremio je greblicu

Svoj osvrt na značaj zaštite dala je i direktorica Turističke zajednice grada Samobora, Martina Paladina, koja ističe kako je gastronomija važan motiv dolaska za goste, a gastronomsko bogatstvo koje Samobor nudi svakako doprinosi stvaranju dodatne vrijednosti. Rudarska greblica već i jest zaseban turistički proizvod, a ova zaštita samo je dodatni pokazatelj vrijednosti ovog jela.

Nikl je na kraju prezentirao zaštićenu recepturu te proces pripreme greblice. Iz Udruge ističu da, iako je recept javan, samo prave Rudarice i Rudari znaju pripremiti izvornu Rudarsku greblicu. Upravo je riječ o onim tajnim vještinama koje se prenose generacijama, što je i slučaj obiteljske Pekarnice Nikl i njihove 40-godišnje pekarske tradicije. Tajne i umješnosti izrade Rudarske greblice Andrejas Nikl naslijedio je od svoje majke i bake koja je greblicu pripremala djedu koji je radio u rudniku.

J. N.

Tagged: , , , , , , , ,