Snježana Žana Požar: Izložba fotografija u Cadillacu

Izložba fotografija Snježane Žane Požar može se pogledati do 28. prosinca u Klubu Cadillac u Zagrebu (Medveščak 2).

Predstavljeno je pedesetak crno-bijelih fotografija koje su snimljene od 1965. do 1969. godine. To su vedute Zagreba te portreti glazbenika, pjesnika i novinara, među kojima i Hrvoja Šarinića, koji je bio glavni urednik Telegrama, glazbenog kritičara Nenada Turkalja, pjesnika i glumca Darka Čurde i drugih.

Žana Požar je Školu primijenjene umjetnosti završila 1966. godine u Zagrebu, Odsjek za likovnu i tehničku obradu fotografija. Snimala je za Telegram, Studenski list i Školske novine. Na HRT-u zapošljava se 1971. godine kao filmska montažerka. Uz rad upisuje Kazališnu akademiju, Odjel za filmsku i elektroničku montažu, koju diplomira 1981. u klasi prof. Radojke Tanhofer, prof. Hrvoja Turkovića i prof. dr. Ante Peterlića. Upisuje postdiplomski studij komunikologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, koji je završila 1987. godine.

Kao profesor – vanjski suradnik 1984.-1986. godine predaje filmsku i elektroničku montažu u Centru za odgoj i obrazovanje u kulturi u Zagrebu. Na Akademiji za kazalište, film i TV predaje elektroničku montažu kod prof. Branka Ivande, 1985.–1987. Isti predmet predaje i na Studiju novinarstva na Fakultetu političkih znanosti, 1989. kod prof. Marija Plenkovića.

Izlagala je na više od 300 natječajnih izložbi u zemlji i inozemstvu, na kojima je dobila više nagrada i pohvala. Održala je 82 samostalne izložbe fotografija u Hrvatskoj (Zagreb, Osijek, Virovitica, Rijeka, Knin, Split, Zadar, Palmižana, Jelsa, Stari Grad, Rudine i Vrboska na Hvaru te Plitvička jezera), u Francuskoj (Pariz, Creteil i Daueville), Austriji (Graz), Rumunjskoj (Oradea), Portugalu (Lisabon), Crnoj Gori ( Tivat), Slovačkoj (Banska Bistrica) i Postojna (Slovenija).

T. R.

Tagged: , , , , , , ,