Solilokvij: Izložba vitraja Dominique Jurić

Izložbe vitraja autorice Dominique Jurić pod nazivom ‘Solilokvij’ otvara se u četvrtak 20. srpnja (21 sat) u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu.Dominique Jurić jedina je studentica, u dugoj povijesti zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, koja je diplomirala s temom vitraja te je imala diplomsku izložbu vitraja u Galeriji Forum. Izložba ‘Solilokvij’ osma je u nizu izložaba posvećenih akademskoj slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović (1970.-2010.) kojima Scena Amadeo i Hrvatski prirodoslovni muzej predstavljaju likovne umjetnike čija su djela inspirirana prirodoslovnom tematikom. Izložba ostaje otvorena do 15. rujna i može se pogledati od utorka do nedjelju od 9 do 19 sati.

‘Opredijelivši se za tehniku vitraja, Dominique Jurić pristala je na njegova ograničenja, na breme duge i bogate povijesti, ali i na izazov njihova prevladavanja. U doba kada svijetom blješte nebrojeni monitori – bez obzira obasjava li nas svjetlost Sunca ili odsjaj Mjeseca – njezin rad ponovno ukazuje na čovjekov odnos prema neposrednoj i jednostavnoj ljepoti prirode. Ima li primjerenijega mjesta od Prirodoslovnoga muzeja kako bi se i s pozicije umjetničke produkcije doslovno i simbolički podsjetilo na biljke i životinje koje cijelo vrijeme nastanjuju ovaj planet zajedno s nama!?’ (iz predgovora izložbe Nikole Albanežea)

Dominique Jurić rođena je u Zagrebu. Nakon mature na Obrazovnom centru za kulturu i umjetnost upisala je studije Povijest umjetnosti i Etnologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je 1991. godine pod voditeljstvom prof. dr. sc. Ive Maroevića na temi ‘Privatna galerijska djelatnost s posebnim osvrtom na grad Zagreb’.

Godine 1988. sudjelovala je u radu međunarodnog muzeološkog tečaja ‘Museological approach to the integrated use of cultural heritage’ u Dubrovniku. Na Akademiju likovnih umjetnosti upisala se 1993. godine. Diplomirala je u klasi prof. Eugena Kokota, Nastavnički smjer-slikarstvo. Kako u svom likovnom izrazu osobito njeguje tradicionalnu tehniku vitraja, boravila je na usavršavanju na studijskim putovanjima u Švicarskoj i Francuskoj. Godine 1999. sudjelovala je u radu ‘3eme Forum international sur la conservation et la technologie du vitrail historique’ u Fribourgu. Iste godine prošla je seminar u ‘Centre International du Vitrail’ u Chartresu, na temu ‘Peinture sur verre, grisaille’.

Uz slikarstvo bavi se i dizajnom te likovnim radionicama za djecu. Imala je 25 samostalnih i 67 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te joj se radovi nalaze u privatnim i galerijskim zbirkama. Član je HDLU-a, živi i radi u Zagrebu.

S. Š.


Tagged: , , , , , ,