Sve je spremno za gastro Advent kod Matije

Čuček u Kini, rastepena krvavica, zimski wok, buncek dog samo su neke poslastice koje vas čekaju u najveselijem zagrebačkom dvorištu u Tkalči 12, u kojem počinje gastro senzacija u Zagrebu – Advent kod Matije.Osmislio ga je ugostitelj Matija Nikolić pretvarajući naoko jednostavno gradsko dvorište (u kojem se nalazi njegov lokal Wok by Matija) u pravu blagdansku čaroliju. U dvorištu će se tijekom cijelog Zagrebačkog Adventa, moći uživati u domaćoj hrani, kvalitetnom kuhanom vinu, ali i odličnoj zabavi.

‘Volim Advent i uvijek ga posvećujem brojnim zaljubljenicima u moju gastro ponudu. Nekad sam kuhao na klasičnim kućicama, a ove godine sam upregnuo svoje pomagače Brko & Brko te s njima osmislio poseban Advent, i to u dvorištu našeg lokala u Tkalči’, kaže Matija i dodaje kako je Brko 1 njegov tata Nikola, a Brko 2 punac Antun. Oni zajedno već godinama rade vrsne suhomesnate delicije, koje su odlučili poslužiti i na ovogodišnjem Adventu.

‘Ma mi smo vam Brko i Brko i Šmrko’, našalio se Brko 1, tata Nikola, dodajući: ‘Kad pogledate ugostiteljsku ponudu na Adventu, većina kućica nudi isto – kobasice, kuhano vino, peciva… Kako znamo što znači pojesti dobro, fino i domaće, mi smo iznajmili od Matije samo osam kvadrata kako bismo kuhali, pekli i servirali fine domaće delicije. Dođite, probajte, vidjet ćete razliku!’

Advent kod Matije, osim divnog blagdanskog ugođaja nudi čitavu lepezu tradicionalnih okusa serviranih na drugačiji način.

Uz standardnu ponudu zimskih wokova, brenda Wok by Matija, na ovom mjestu možete pojesti različite vrste ‘sendviča’ u kojima se sljubljuju nevjerojatni okusi.

U finom mekanom tartaruga pecivu nalazi se piletina s dodatkom začina karakterističnih za kinesku, indijsku ili tradicionalnu zagorsku kuhinju. Čuček na indijski spoj je curry umaka, povrća, piletine i sira, vrlo ukusan i aromatičan.

Čuček na kineski je nešto intenzivnog okusa, a piletini bez antibiotika Međimursko pile, koju Matija koristi u svim svojim wokovima dodani su szechuan umak, kineski začini, povrće i sir. Čuček na zagorski je kombinacija piletine, špeka, domaćeg povrća i sira s tradicionalnim zagorskim začinima. Uz Čučeka na bilo koji način se odlično kombinira čaša aromatičnog vina kojeg na ovom mjestu možete popiti i na čaše.

U adventsko vrijeme, kad i službeno počinje zima, navikli smo jesti tradicionalne i intenzivne spojeve kao što su kobasice, buncek, krvavice s kiselim zeljem. Adent kod Matije nudi posebnu ponudu tartaruga sendviča u kojima se nalazi ‘rastepena krvavica’, ‘rastepena sarma’, buncek dog, ali i Brko i Brko kobasica među kojima je domaća, kranjska, češnjovka, vepar, kranjska sa sirom.

Za ljubitelje pečenja, Brko i Brko spremaju i posebno iznenađenje. U dvorištu će svakog dana peći buncek, rolanu vratinu i odojke koje ćete moći pojesti direktno s ražnja. Sve će se sljubiti s kuhanim vinom.

‘Svakog ćemo dana kuhati naše domaće vino po posebnoj recepturi’, kaže Matija i otkriva da mu dodaje anis, šumsko voće, limetu i prah aronije za specifičnu aromu.

Za one koji vole hladno piće u ponudi je dvadesetak domaćih rakija, ali i hit piće iove zime kuhani Rebel gin kojem dodaje domaći sok od jabuke.

Osmišljena je i posebna ponuda za najmlađe. Klincima je na meniju Polidog za kojeg se koriste Poli hrenovke – lokalne proizvodnje Perutnine Ptuj Pipo Čakovec, izrađene od 90% najkvalitetnijeg pilećeg mesa. Ne sadrže gluten i imaju Halal certifikat, a dodaje im sastojke koji ih pretvaraju u poseban zalogaj. Za desert tu su fritule prelivene čokoladom, vanilijom ili jagodom, a za piće nudi se veliki izbor prirodnih sokova i kuhani punč (bez alkohola).

Advent kod Matije kreće 26. studenoga i traje sve do 1. siječnja 2023., a čarolija dvorišta počinje svaki dan od 17 sati i traje sve do ponoći. Od 19 do 23 sata, svakog dana za odličnu atmosferu bit će zadužen drugi DJ s istom zadatkom – dvorište ispuniti zvukovima popularnih božićnih hitova uz koje će se i zaplesati. Kako će to izgledati Matija je pokazao na ‘generalnoj probi’ u ovom veselom dvorištu u kojem su se okupili brojni novinari i gastroljupci.

A. M. / Foto: Nikola Zoko


Tagged: , , , , , ,