Svečano otvoren 8. Festival fotografije Organ vida

Svečanim otvorenjem izložbe finalista pod nazivom ‘Otkrivanja’, u Francuskom paviljonu u Zagrebu je započeo 8. Međunarodni festival fotografije Organ vida koji će trajati do 24. rujna. Veliki broj uzvanika kroz postav su vodili sami autori-finalisti izložbe, a nakon što je zašlo sunce, pred paviljonom su ih pozdravili i program festivala predstavili direktorica Marina Paulenka, članovi žirija Louise Clements i Phillip Toledano te kustosica izložbe finalista Lea Vene.organ-vida-lukas-birk-marina-paulenka-cemre-yesiNa platnu postavljenom pod vedrim nebom, publika je mogla vidjeti i radove deset posebno pohvaljenih fotografa koji su se prijavili za sudjelovanje na festivalu te se zabaviti uz projekcije VJ Liika i glazbeni izbor DJ Lil Tatyja.

Srijeda na Organu vida donosi otvaranja dviju vrijednih i zanimljivih izložbi. U Galeriji Zvonimir u 18 sati svečano se otvara izložba ‘Lekcije iz ’91.’ kustosice Sandre Vitaljić, koja okuplja autore iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije i donosi njihove fotografije snimljene za vrijeme rata na području bivše Jugoslavije. Hrvatski muzej arhitekture HAZU ugostit će izložbu ‘Past is Now’ koja se otvara u 20.30 sati. Izložba putem fotografija propituje status quo i potencijal prošlosti u sadašnjosti na području bivše Jugoslavije: od kulturnih stereotipa i glazbenih mitova do ratnih situacija i obećanja Europe.

Četvrtak je u znaku razgovora s autorima; u Zagrebačkom plesnom centru svoje će radove kroz razgovor s publikom predstaviti sudionik finalne izložbe ‘Otkrivanja’ Pierre Liebaert koji je snimao pripadnike sado-mazo zajednice regrutirane putem oglasa te Dragana Jurišić, umjetnica koja fotografijama bilježi potragu za izgubljenom zemljom i identitetom te pokušava rekreirati i tako razriješiti konfliktne emocije i sjećanja na Jugoslaviju. Član žirija, američki fotograf Phillip Toledano u Galeriji Kranjčar ima samostalnu izložbu ‘Možda’ kojom na zanimljiv način osvještavanja kratkotrajnosti života, a otvorenje je u 20 sati

Festivalski program petkom i subotom obiluje raznim panel diskusijama. Izdvajamo onu vezanu uz izložbu ‘Lekcije iz ’91.’ u subotu u 17 sati u ZPC-u, te dan ranije razgovor o knjizi ‘Pijesak rata’ člana žirija Donalda Webera. O svojim će umjetničkim praksama i radovima s kojima sudjeluju na izložbama Organa vida pričati razni umjetnici, a ulaz na sve diskurzivne programe festivala je slobodan.

Osim izložbenog, edukativnog i diskurzivnog programa, Organ vida pripremio je i filmski program koji se sastoji od dvije hrvatske premijere dokumentarnih filmova o istaknutim predstavnicima fotografije, velikanima Nan Goldin i Robertu Mapplethorpeu. Film ‘Sjećam se tvoga lica’ (2013) intimna je autobiografija Nan Goldin, fotografkinje poznate po vizualnim narativima koji prikazuju njezin svijet seksualnih i ovisničkih aktivnosti. Projekcija je u Art parku u petak, dok se ‘Mapplethorpe: Pogledajte slike’ (2016) počevši od 17. rujna prikazuje u nekoliko termina u Dokukinu KIC.

Zagrebačkoj publici omiljeni Open Show Zagreb na kojem se predstavljaju suvremeni mladi domaći fotografi zakazan je za subotu, u 21 sat u ZPC-u. Po završetku Open Show Zagreba, na terasi ZPC-a održat će se zabava zatvaranja 8. Organa vida, uz napomenu da će se većina izložbi moći pogledati do 24. rujna.

M. R. / Foto: Niko Goga


Organ vida-foto Michal Siarek
8. međunarodni festival fotografije Organ vida
Tagged: , , , , , , , ,