Svjetski kongres saksofonista i na ulicama Zagreba

Nastupi na ulicama grada promovirali su Svjetski kongresa saksofonista, koji se od 10. do 14. srpnja održava u Zagrebu na brojnim lokacijama s preko 400 nastupa.Na kongres je stiglo preko 1500 sudionika iz gotovo pedeset zemalja svijeta, svih generacija i glazbenih izričaja. I svi će oni biti aktivni u nastupima, radionicama i koncertima.

U glazbenim trigerima po gradu, u dnevnim terminima sudjelovao je kvartet Just sax, kojeg čine mladi saksofonisti iz Jaske, Patrik Prežgaj; sopran saksofon; Nera Majtanić, alt saksofon; Dragutin Rojić, tenor saksofon i Nikola Smetko, bariton saksofon. Najsimpatičniji je bio njihov nastup na tržnici Dolac gdje su svirali za kumice.

U večernjim satima na balkonu HNK nastupila je grupa vrsnih saksofonista iz Hrvatske i svijeta, predvođena profesorom Draganom Sremcem, istaknutim saksofonistom i umjetničkim direktorom ove manifestacije.

Nakon toga je na prostoru ispred Muzičke akademije krenulo muziciranje mladih saksofonista iz cijelog svijeta, a u jednom trenutku pridružili su im se iskusniji kolege glazbenici. Zajedničkim glazbenim nastupima prethodila je proba, tako da su saksofonisti i prije prvog dana kongresa, svoj boravak u Zagrebu započeli radno.

Organizator 13. Svjetskog kongresa saksofona je Muzička akademija, a kongres je započeo u Chicagu 1969. i održava se svake tri godine.

D. J.

Tagged: , , , , , ,