Tatarski biftek o herojima Domovinskog rata

U petak, 29. siječnja, u zagrebačkom Histrionskom domu, premijerno će biti izvedena predstava Zvonimira Zoričića ‘Tatarski bviftek’ u režiji Ivice Kunčevića, u kojoj igraju Davor Svedružić i Željko Duvnjak. Prva repriza je u subotu, 30. siječnja u 20 sati.
Tatarski biftekPoznati hrvatski glumac Zvonimir Zoričić manje je poznat kao vrsni dramatičar. Pisao je komedije početkom Domovinskog rata, kada je izvođačka kazališna produkcija bila osjetno smanjena. Kada se društvena situacija normalirizirala, opet ga je svega apsorbiralo igranje. Opus je nevelik (Štrudl od trešanja, Tatarski biftek, Čovjek za sva vremena, Dobitna kombinacija), ali izuzetno profiliran. Literarna ga je kritika već pozdravljala kao novog Majera…

Ambijent je gornjogradsko zagrebački. Velike probleme novog društva i vremena, rata i preživljavanja, Zoričić vidi kroz prizmu ‘malog čovjeka’. Duhovitom dramaturškom kombinacijom i majstorskim dijalogom iz pogleda ‘maloga’, on ironizira i humanizira ‘veliko’.

U ‘Tatarskom bifteku’, jedne pijane noći, Jura i Joža odlučuju pristupiti ratnim dragovoljcima. Odluka nesumnjivo ozbiljna, a razlozi?… svakojaki. U disproporciji odluke i motiva rađa se Zoričićev humor… Život i svijet, neočekivanim slijedom asocijacija, izokrenut naopako, otkriva svoje smiješno, a možda i pravo lice. Uz razotkrivanje motiva odlaska, u pijanoj euforiji stvaraju se tu čitave političko-povijesne ‘teorije’.

Kroz iskričavi se dijalog svakodnevne poznate teme dovode do apsurda. Budući su oni heroji Domovinskog rata, koje Zoričić, ipak ponajviše voli zbog njihovih slabosti. Ako ga više ne možemo slušati i gledati kao glumca na pozornici, sreća je da ga bar možemo čuti kao dramatičara.

Ivica Kunčević

Tagged: , , , , , , , , , , ,