Thompsonova biografija o Kišu

Danilo KišKnjiga britanskog autora Marka Thompsona o Danilu Kišu, jednom od najznačajnijih srpskih i jugoslavenskih pisaca 20. stoljeća, uvrštena je među pet najboljih biografskih izdanja 2013. godine u SAD – prema izboru američkog Nacionalnog udruženja književnih kritičara (NBCC), piše beogradski portal seecult.org.

Knjiga ‘Birth Certificate: The Story of Danilo Kis’ (Potvrda o rođenju – Priča o Danilu Kišu), u izdanju Cornell sveučilišta, bila je među finalistima za Nacionalnu nagradu kritike za 2013. godinu, koja je dodijeljena 13. ožujka u New Yorku.

Kišova biografija rezultat je Thompsonova gotovo dvodesetljetnog istraživanja lika i djela velikog pisca, ali i povijesnih i društvenih prilika na prostoru bivše Jugoslavije. Intervjuirao je članove Kišove obitelji, njegove prijatelje i štovatelje kako bi proučio piščev život i povijest regije iz kojeg je ponikao. To mu je omogućilo da bolje razumije i Kišova djela. Thompsonova knjiga, kako je navedeno u priopćenju NBCC-a, ujedno je i cjelovit vodič u destruktivne politike koje su, nedugo nakon Kišove smrti, dovele 1990-ih godina na prostoru bivše Jugoslavije do najvećeg ratnog nasilja u Europi poslije Drugog svjetskog rata. Thompson je autor i knjiga ‘Kuća od papira – Kraj Jugoslavije’ i ‘Kovanje rata’ o medijima u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Ova knjiga o Kišu bila je u užem izboru za Nacionalnu književnu nagradu američke kritike u kategoriji biografskih djela, zajedno s knjigama o Lawrenceu od Arabije, Bachu, Marianne Moore  i Jonathanu Swiftu. Nagradu je osvojilo djelo ‘Jonathan Swift: His Life and His World’ Lea Damrosha o anglo-irskom satiričaru, esejistu, piscu pamfleta i pjesniku, autoru ‘Guliverovih putovanja’. Nacionalnu nagradu kritike NBCC dodjeljuje već 40 godina.

SEEcult

Tagged: , , , , , , ,