Tvornica: Punk legende Stiff Little Fingers

Punk rock legende Stiff Little Fingers dolaze u Veliki pogon Tvornice kulture u nedjelju 16. studenog na jedno od najvažnijih punk rock gostovanja ove godine u Zagrebu.
Stiff Little FingersStiff Little Fingers nastali su 1977. u Belfastu raspadom grupe Highway Star. I dok je Highway Star inspiraciju crpio iz hard rocka Deep Purplea i sličnih bendova, Stiff Little Fingers netom su otkrili punk i posudili ime od pjesme Vibratorsa. I vrijeme u kojem su nastali – doba velikih sukoba u Sjevernoj Irskoj – diktiralo je zvuk i stav benda. Iz tog doba datira i sukob s grupom The Undertones koji su ih optuživali da pjesmama populariziraju ratno stanje u državi.

Prvi singl ‘Suspect Device’ podigao je veliku prašinu zato što je objavljen u omotu koji je podsjećao na eksplozivnu napravu (zbog čega ga je jedna diskografska kuća bacila u kantu s vodom misleći da je bomba), ali ponajviše zato što ga je bez prestanka vrtio legendarni John Peel. Isti tretman dobila je i singlica ‘Alternative Ulster’ i odlično pripremila teren za debi album. Prvo izdanje ‘Inflammable Material’, kojim su osvojili britansku i svjetsku punk scenu objavljuju 1979. i odmah ulaze na 14. mjesto otočke top liste, da bi na koncu prodali više od 100.000 primjeraka prvijenca. Nasljednik ‘Nobody’s Heroes’ iz 1980. donio je grupi još zapaženiji komercijalni uspjeh, ponajviše zahvaljujući singlovima ‘Gotta Gettaway’ i ‘Straw Dogs’. Već slijedeće godine bend objavljuje treći album, mračniji i depresivniji ‘Go For It’ nakon kojeg izbacuju EP ‘£1.10 Or Less’ i privremeno prestaju s radom. Nakon četiri godine pauze, 1987. vraćaju se na scenu i unatoč negativnom stavu medija održavaju izuzetno uspješnu europsku turneju.

Od tada do danas Stiff Little Fingers su bez prestanka u pogonu. Danas je iza njih deset studijskih albuma od kojih je aktualni ‘No Going Back’ objavljen u ožujku ove godine. Vođeni energijom neuništivog frontmana i gitariste Jakea Burnsa i originalnog basista Alia McMordiea, Stiff Little Fingers vraćaju se u Tvornicu kulture, kluba u kojem su zadnji put nastupili prije više od četiri godine.

Na mnogim popisima najznačajnijih britanskih punk bendova svih vremena SLF zauzimaju sam vrh, odmah uz Sex Pistolse i Clash. Grupa koju su mnogi podcjenjivali, zapamćena je ponajviše po fenomenalnim nastupima i albumu ‘Inflammable Material’ kojim su zauvijek upisani u povijest punk rocka.

Predgrupa su im istarski Tito’s bojs.

Tvornica

Tagged: , , , , , , ,