U Dvorištu: Portugalski pisac João Tordo

U zagrebački cafe U Dvorištu, 26. studenoga dolazi portugalski pisac João Tordo, autor romana ‘Tri života’ koji je u nas, u prijevodu Petre Petrač, izdala Naklada Ljevak.

Joao TordoNa promociji sudjeluju: autor  i prevoditeljica, urednica i književna kritičarka Ana Grbac te urednica i moderatorica Jelena Ivanišević. S autorom romana ‘Tri života’, portugalskim piscem Joãom Tordom, razgovarat će se o aktualnim pitanjima portugalske stvarnosti s posebnim osvrtom na prelamanje povijesnih zbivanja u privatnim sudbinama. Dođite i ovog puta na tribinu, uživajte u zanimljivoj raspravi i ugodnom ambijentu kafića U Dvorištu. Ulaz slobodan!

Roman ‘Tri života’, nagrađen književnom nagradom José Saramago (2009), može se iščitavati na više različitih razina. To je znalački ispripovjedana priča o odrastanju mladog junaka u kojem se na poseban način tretira vrijeme u svom materijalnom i ontološkom obliku. Nadalje, roman ‘Tri života’ može se promatrati i kao hommage istaknutim povijesnim događajima 20. i 21. stoljeća, samoj povijesti, te legendarnim svjetskim akrobatima, posebice ekvilibristima.

Tko je António Millhouse Pascal? Kakve tajne obavijaju život vremešnog gospodina koji se sakrio od svijeta u svoju vilu na jugu Portugala s troje dokone unučadi, jednim vječno mrzovoljnim vrtlarom  i mnoštvom neobičnih klijenata? Ta i još mnoga druga pitanja muče pripovjedača, mladića iz skromne obitelji, koji se igrom sudbine zbog neobične poslovne ponude zatekne na imanju gospodina Millhousea. Putujući od Portugala do New Yorka, glavni lik otkriva burnu prošlost svog poslodavca i ludo se zaljubljuje u njegovu najstariju unuku Camilu. Posao koji je prihvatio polako se pretvara u opsesiju…

U maniri velikih majstora poput E. A. Poea, Dostojevskog i Melvillea i u duhu najboljih kriminalističkih romana, ‘Tri života’ jedno je od najvećih iznenađenja svjetske književnosti posljednjih godina.

João Tordo djeluje kao scenarist, prevoditelj, kroničar, i voditelj radionica kreativnog pisanja. Kao novinar okušao se u časopisima O Independente, Sábado, Jornal de Letras, Elle i Egoísta. Bio je jedan od scenarista dugometražnog filma o najpoznatijoj portugalskoj fado pjevačici, Amáliji Rodrigues  ‘Amália, glas naroda’ (2008).  Njegov prvi roman ‘Knjiga o ljudima bez svjetla’ (O livro dos Homens sem luz, Temas e Debates) objavljen 2004., doživio je nekoliko izdanja. Djela su mu prevedena na francuski, talijanski i španjolski jezik.

Ljevak

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,