Uspješan Svjetski kongres saksofonista

Na 49. Svjetskom kongresu saksofonista prošlog je tjedna u Zagrebu nastupilo svirača tog instrumenta iz cijelog svijeta. Održano je više od 400 koncerata na različitim lokacijama, a svoje bravurozne izvedbe Zagrebu su darovala i neka najslavnija svjetska imena glazbe i saksofona.Ovo iznimno glazbeno događanje nije ostalo nezapamćeno među slušateljima i gledateljima, koji su nošeni nogometnom euforijom, saksofonistima uzvratili gromoglasnim aplauzima.

I posljednji dan kongresa bio je ispunjen glazbom do posljednje minute. Uz cjelodnevne koncerte u dvoranama Muzičke akademije, Teatra &TD i Francuskog paviljona, muziciralo se na Zrinjevcu i u crkvi sv. Marka. U tunelu Grič nastupila je grupa Raum-Musik für Saxophone, koja je poznata po nastupima u nekonvencionalnim prostorima. Prostor tunela pokazao se tako izvanrednom lokacijom, a specifični eho izvedbama je podario dodatnu notu atraktivnosti.

U večernjim satima u dvorani Lisinski održan je svečani koncert koji je označio i završetak Svjetskog kongresa saksofonista. Uz Zagrebačku filharmoniju i pod ravnanjem Quentina Hindleya, nastupili su istaknuti solisti. U prvom dijelu Nobuya Sugawa na saksofonu, uz pratnju Minako Koyanagi na klaviru i Takkako Yamaguchi na perkusijama, te potom nastup Pawela Gusnara na alt saksofonu. U drugom dijelu nastupao je naš istaknuti saksofonist Nikola Fabijanić i na kraju Otis Murphy na alt saksofonu.

Vrhunac se zbio na Bundeku gdje je pred prepunim gledalištem nastupio bend vrhunskih saksofonista Tokyo Rock’n’Sax. Publiku su oduševili izvedbama rock glazbe 1970-ih i 1980-ih te ostalim skladbama zaraznog ritma s primjesama bita, etna i elemenata filmske glazbe. Orkestar mladih saksofonista, International Youth Saxophone Orchestra, uz solista Jana Tominića, pod ravnanjem dirigenta Juana Pedra Lune, te orkestar Sonsax dodatno su podigli atmosferu.

Izvođenje omiljene ‘Jalta, Jalta’, grandioznim nastupom saksofonista pod vodstvom Dragana Sremeca, umjetničkog direktora Svjetskog kongresa saksofonista, predstavljalo je svojevrsnu zahvalu građanima Zagreba na «zelenoj livadi snova» i glazbenom svijetu u kojem su imali prilike uživati tijekom pet dana kongresa.

D. J.


Tagged: , , , , , ,