Viktor Žmegač predstavio knjigu Europa x 10

Središnja prostorija Profilove knjižare u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici, u četvtrak je bila premala da primi sve zainteresirane za promociju nove knjige akademika Viktora Žmegača ‘Europa x 10’.

2-Viktor ŽmegačDeset aktualnih Žmegačevih eseja o Europi predstavili su Velimir Visković, Marko Grčić i Dubravka Matković, uz autora koji je svojom nenametljivom pojavom dominirao promocijom.

Intelektualac kojeg 85 godina života još nije umorilo spaja znanja iz različitih grana umjetnosti, ljudskih interesa, politike i povijesti pa o vrlo kompleksnim temama govori razumljivim jezikom, a čitatelja navodi da sam dođe do vlastitih zaključaka.

Nije se teško složiti sa tvrdnjom Dubravke Matković da je ‘ovu knjigu napisao filozof i filolog. Čovjek koji voli znanje i mudrost jednako kao i riječ i misao’.

‘Bilo kuda, Europa svuda!’ – najbolji je zaključak autora koji još uvijek voli svoje retke ispisivati pisaćom mašinom i oduševljavati čitatelje svih generacija koji u njemu nalaze pravog klasičnog profesora opće prakse.

Tekst i foto: Damir Vujnovac


Pročitajte još: Viktor Žmegač: Knjiga eseja o Europi


 

Tagged: , , , , , , , , , , , ,