Vlado Rajić: Porazi i slava Ive Politea

Romansirani životopis Ive Politea, uglednog hrvatskog odvjetnika, iz pera Vlade Rajića nesvakidašnji je književni događaj.
Ivo Politeo-Porazi i slavaIvo Politeo je bio pravnik, ali i knjigovođa. Brojke su ga naučile preciznosti, a pravo čovjekoljublju: bio je na strani onih koje je vlast smatrala ljutim neprijateljima. Temelj svih njegovih parničnih postupaka bila je borba protiv sile koju vlast/država, nauštrb zakona, provodi nad građanima. Braneći Alijagića, Tita, Krležu, Stepinca, Dedijera; ustaše i četnike, komuniste i nacionaliste, informbiroovce i liberale; Politeo je ustvari branio pravdu i istinu, branio je čovjeka od poretka, bez obzira kakav taj čovjek bio i u kakvom poretku živio.

Osim odvjetništvom, Politeo se bavio i književnošću, pisao je članke za politički i pravnički tisak, predavao na fakultetu, sastavljao zakone i osnivao advokatska društva, što ga sve, iz današnje perspektive, čini
najznačajnijim hrvatskim odvjetnikom uopće.

Politeova se biografija, s obzirom na turbulentno vrijeme u kojem je živio (1887.-1956.) nadaje važnim dokumentom vremena i svjedočanstvom o političkim, kulturnim i društvenim promjenama koje je Hrvatska prošla, ali je to i jedan od vrhunaca naše novije biografske proze, roman koji dojmljivo i vrlo uvjerljivo transponira život prebogat iskustvima i iskušenjima u svijet književnosti.

U četrdesetogodišnjem novinarskom radu Vlado Rajić (1951.) je prošao sve forme i većinu uredničkih mjesta. Gašenjem Vjesnika, posvećuje se književnom stvaranju. Kreće s pripovijetkama, nastavlja romanom za mladež ‘Ljetovanje s čovjekom koji nije moj tata’, a pravosudnim trilerom ‘Sudac’ na neki način zaokružuje svoje pravničko obrazovanje i dugogodišnju novinarsku kroniku sudskih zbivanja. Rajićevo novo djelo, romaneskna biografija uglednog odvjetnika Ive Politea novi je korak u tom smjeru, ali i dodatna potvrda iznimne autorove spisateljske darovitosti.

Hena com

Tagged: , , , , , , , ,