Vrhunski jazz pod zvijezdama na Braču

Za ljubitelje jazza i vrhunskih glazbenih nota sredinom kolovoza ne postoji bolje mjesto od Supetra na otoku Braču, za kada je zakazan drugi Brazz, međunarodni jazz festival u organizaciji udruge Waves of Brač, koji je lani, ugostivši zlatni trolist Matiju Dedića, Vaska Atanasovskog i Juru Pukla, doživio svoj i više nego uspješan debi.U jedinstvenom ambijentu pod zvijezdama uživalo je više od 500 posjetitelja, posve opijenih morskom atmosferom i virtuoznim izvedbama od koje se ježila koža. Da otoku Braču jazz jako dobro stoji, pokazat će i drugo izdanje Brazza, koje će supetarske vale i goste, uljuljkati u ‘glazbu koja zanosi i zadivljuje svojim skrivenim jezikom’ 13. i 14. kolovoza, i to još jednim pomno biranim i istančanim koncertnim programom.

Kao uvertira 13. kolovoza na velikom platnu Ljetnog kina Supetar vrtjet će se hvaljeni biografski film ‘Prije svega Miles’ (Miles ahead), koji prati život i djelo Milesa Davisa, fenomena jazz glazbe i nevjerojatne umjetničke osobnosti čiji je utjecaj ostavio traga na najsjajnijim zvijezdama svjetskog glazbenog neba.

Vrhunac Brazza slijedi 14. kolovoza nastupom egzotičnog dua Bow vs. Plectrum (gudalo protiv trzalice), iza kojeg stoje Filip Novosel za tamburom te Tihomir Hojsak za kontrabasom, koje veže ljubav prema žicama, glazbenoj tradiciji, nesvakidašnjem miksanju žanrova i nekonvencionalnom pristupu glazbi. U fuziji etno glazbe i suvremenog jazza začinjenih balkanskim i panonskim štihom, koja budi senzaciju i mistiku, za čaroban i jedinstven doživljaj pobrinut će se njihova pratnja, čak 23 izvođača Zagrebačke filharmonije. Bow vs. Plectrum će na drugom izdanju Brazza ekskluzivno izvesti pjesme sa svoga novog albuma koji je svjetlo dana ugledao početkom lipnja.

Budući da je dobro činiti dobro, a Brazz je usko vezan uz otočku tradiciju koja u glazbenoj školi u Pučišćima već godinama njeguje jazz izričaj, ulaz na sve koncerte i projekciju filma je slobodan, a tijekom festivala skupljat će se dobrovoljni prilozi za kupnju profesionalnog koncertnog klavira koji će Brazz darovati otoku za sva buduća kulturna događanja i mlade svirače.

I. C.

 

Tagged: , , , , , , , , ,