WOW-ice ugostile istarskog vinara Tomaza

Terase poznatog zagrebačkog okupljališta mladih (i svih koji se tako osjećaju), Swanky Monkey Gardena, bila je prepuna. Oko vina poznatog istarskog vinara Klaudija Tomaza okupile su se, nakon dulje stanke, članice udruge WOW (Women on Wine/Žene i vino), njihovi gosti, WOW simpatizerke i simpatizeri, predstavnici medija…Ova prezentacija nije bila zamišljena kao klasično kušanje a niti edukacija (jer obje aktivnosti su karakteristične za WOW), nego ponajprije kao druženje i zabava, susret nakon duge izolacije, karantene i tračak optimizma nakon svih loših stvari koje su se dogodile kako WOW-icama tako i Zagrebu. Pod dirigentskom palicom dviju članica, Vlaste Pirnat iz uprave te vinski educirane, aktivne i konektirane Manuele Maras, događaj je uistinu bio sjajno posjećen.

‘Kad smo za prvo post-korona WOW druženje kontaktirale Klaudia Tomaza, jednog od najeksponiranijih istarskih vinara, znale smo da će to biti prava fešta i odličan party, ali ipak nismo slutile da će event u toj mjeri oduševiti’, kaže Manuela Maras. Ono što je sigurno bilo dobro, to su sve bolja i bolja vina vinarije Tomaz, koja se nalazi samomu srcu Istre, s pogledom na pitoreskni Motovun. Na više od 20 hektara vinograda dominiraju tipične istarske sorte: malvazija, teran i muškat bijeli, a u podrumu nastaju vrhunska vina.

Klaudio Tomaz (Foto: Vesna Josić)

Vinar Klaudio Tomaz i sin Antonio prezentirali su ovoga puta četiri svoja vina. Za početak, dok je Klaudio s ponosom pričao o svojim vinima, gosti su kao piće dobrodošlice uživali u Roséu Flaminio iz berbe 2018; lepršav i ležeran polusuhi rosé raskošnih voćnih aroma, napravljen isključivo od sorte teran. Nakon toga je uslijedila Malvazija Avangarde 2019; svježa, mineralna, specifične diskretne arome koja podsjeća na miris bagremova cvijeta. Na ovu su Malvaziju Tomazovi vrlo ponosni i smatraju da je upravo ova berba najbolja koja je ikad izašla iz njihova podruma. Treće vino bila je Malvazija Sesto Senso 2015, od odabranih bobica s najboljih položaja, macerirana 21 dan i odležavana 18 mjeseci na finom talogu 18 mjeseci u velikim bačvama od hrasta, murve i akacije. Klaudio Tomaz odgovarao je na pitanja vinoljubaca koji su uživali u suhom, toplom i mekanom, a opet svježem vinu koje mirisom podsjeća na pržene lješnjake, med, duhan i cimet. U Istri s ponosom kažu ‘Teran je Istrijan’ pa su se prisutni s radošću prebacili na crvenog kralja, čuveni Teran Barbarossa 2017, koji je prisutne itekako zaintrigirao svojim čudesnim aromama. On je odležan 18 mjeseci u hrastovim bačvama; karakteristične rubin-crvene boje te fine, izražene i prepoznatljive, voćne arome. To je vino okusom puno, jako, robusno, ali istovremeno skladno i ugodno.

Za Tomaza je poznato da stalno nešto smišlja, radi i stvara, eksperimentira i – iznenađuje. Upravo je tako i nastalo posljednje vino ovog ugodnog vinskog druženja – vino iznenađenja – Barbarossa Superior iz berbe 2017,  koje je mladi Antonio s ponosom točio iz magnum boce. Vino je nastalo prosušivanjem bobica, 70% na trsu (kasna berba), a 30% na slami te je svako zasebno dozrijevalo dvije godine u barrique i tonneau bačvama, potom sljubljeno odležalo u inox bačvi još šest mjeseci, nakon čega je punjeno u boce . Barbarossa Superior 2017 još čeka svoj trenutak za izlazak na tržište, ali ne sumnjamo u njegov uspjeh. Svako od ovih vina priča priču o ljubavi i znanju čovjeka koji ih je stvarao i zato je najljepši doživljaj kušati ih upravo u njegovu društvu. No, isto tako, svako od tih vina ima i svoju energiju i karakter, svako ima i svoju publiku.

WOW / Foto: Foto: Sanja Šantak


Tagged: , , , , , , , , ,