Zagrebačka premijera Zuberova filma Život od milijun dolara

U zagrebačkom kinu Europa premijerno je prikazan dokumentarni filma Roberta Zubera, ‘Život od milijun dolara’, koji se bavi slučajem velike humanitarne akcije kada su građani Hrvatske i dijaspore za liječenje teško oboljele Nore Šitum u samo tjedan dana prikupili osam milijuna kuna, više od milijun dolara.Otuda ideja za naziv dokumentarca koji je Robert Zuber radio četiri i pol godine a počeo ga je snimati kad je pokrenuta humanitarna akcija. U 78 minuta dao je svoje viđenje situacije u tri čina, o borbi za život, Norinoj smrti i roditeljskom suočavanju s gubitkom djeteta te financijskim malverzacijama i netransparentnom trošenju novca.

Film je premijerno prikazan na Pula film festivalu. Zagrebačku premijeru potresnog dokumentarca u kinu Europa došli su pogledati brojni uzvanici među kojima i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji je nakon filma iskazao podršku i najavio konkretne korake za rješavanje tog slučaja.

Projekciju filma, uz moderatoricu Martinu Validžić, zatvorili su redatelj filma Robert Zuber, cijeli produkcijski tim Nukleus filma te protagonisti filma Ivica Šitum i Đana Atanasovska koji su izazvali prave ovacije u velikoj dvorani kina Europa.

‘Ovim filmom nismo htjeli davati odgovore i rješenja u ovom slučaju jer nismo arbitri koji će o tome odlučiti. S druge strane, nadamo se kako će film potaknuti neke promjene u društvu i našem sustavu kako više nijedan roditelj ne bi morao prolaziti kroz ovo što su prošli Norini roditelji’, istaknuo je Zuber.

Nora Šitum je prije četiri godine izgubila bitku s akutnom limfoblastičnom leukemijom čiji su građani za troškove njezina eksperimentalnog liječenja u dječjoj bolnici u Philadelphiji u SAD-u prikupili milijun dolara. Tada je njezina priča ujedinila Hrvatsku, baš kako je to učinio Zuberov dokumentarac koji tek čeka svoj rasplet izvan ekrana.

B. M.

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,