Zagrebački suveniri na Europskom trgu

‘Proljetna manifestacija zagrebačkih proizvođača suvenira’, na kojoj posjetitelji mogu pronaći široku paletu ručnih unikatnih radova, održava se od 7. do 14. travnja, a svoju ponudu prezentiraju zagrebački obrtnici.

‘Devet naših kolega obrtnika okupilo se na tradicionalnom ‘Proljetnom sajmu proizvođača suvenira’ Udruženja obrtnika Grada Zagreba. Sretni smo što smo opet među ljudima i što možemo prezentirati naš rad. Drago mi je da svim našim sugrađanima, putnicima namjernicima, ali i turistima možemo dočarati rad naših kolega te da mogu vidjeti i kupiti djela njihovih ruku u proteklom razdoblju’, rekao je Antun Trojnar, predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba.

Očekuje vas i široka paleta proizvoda namijenjena djeci i odraslima izrađena u različitim bojama i motivima. Na štandu umjetničkog obrta Art HD, vl. kiparice, Danijela Halužan Glumbić možete pronaći originalne keramičke uporabne predmete i suvenire sa zagrebačkim motivima kao što su Kula Lotrščak, šestinski kišobran i licitarsko srce.

Danijela Halužan Glumbić, ujedno i pročelnica Sekcije proizvođača suvenira, naglašava kako su ovakvi sajmovi prilika za prikazivanjem ručnih radova obrtnika.

‘Prilično smo osebujni i različiti – od asortimana keramike, licitara, medenjaka pa do drvenih suvenira. Putem svih njih prezentiramo svoju ponudu i naše obrtništvo te potičemo izradu zagrebačkih suvenira. Nakon 15 godina uključenosti na sajmove na Trgu bana Jelačića, svojom smo kvalitetom pokazali da smo dio zagrebačke atrakcije, da nas turisti prepoznaju i da tako funkcioniramo kao glavni promotori.’

Nezaobilazni štand sigurno će biti onaj s medenjacima i licitarskim srcima tradicijskog obrta Tomica Marica, vl. Ljiljane Milla, koja ljubav prema izradi licitara gaji od djetinjstva.

‘Ovdje prezentiramo 65 godina i treću generaciju obiteljske proizvodnje. Jedini smo u Gradu Zagrebu koji izrađuju licitarska srca uz medičarske proizvode, a ponosni smo na UNESCO zaštitu koju oni nose. Ovaj sajam nam znači puno, pogotovo sada pred Uskrs kada možemo pokazati ono što radimo i da smo još uvijek i da smo preživjeli ovu ekonomsku katastrofu’, naglasio je Ivica Milla.

M.T. / Foto: promo


Turopoljska podgutnica i poculica – suveniri Zagrebačke županije

 
 
Tagged: , , , , , , , , ,