ZGF: Maestro Stefan Lano i pijanistica Lana Genc

U mjesecu ožujku uživajte u slavnim djelima skladanim za klavir, instrumentu koji je poslužio kao nadahnuće za pisanje nekih od najljepših kompozicija u povijesti glazbe. Instrument je to koji se bogatstvom tonova može usporediti sa slikarskom paletom te je stoga poslužio kao trajni izazov i omiljeni solistički instrument gotovo svih velikih skladatelja čija djela danas interpretiramo.
Lana Genc i Stefan LanoPrvi u nizu klavirskih koncerata je u sklopu Crvenog ciklusa, u petak, 7. ožujka kada orkestrom Zagrebačke filharmonije ravna maestro impozatne karijere Stefan Lano, a solistički nastup pripada poznatoj hrvatskoj pijanistici Lani Genc.

Maestro Lano američki je dirigent zadivljujućeg glazbenog obrazovanja i karijere – diplomirao je i doktorirao kompoziciju na Harvardskom sveučilištu, a malo je poznato, ali zanimljivo, da je završio i studij biologije u Oberlinu. Djeluje kao dirigent i skladatelj – ravnao je mnogim svjetski poznatim orkestrima u Europi, Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Južnoj Americi. Trenutno uz brojne druge nastupe i pisanje vlastitih skladbi, obavlja funkciju glazbenog ravnatelja Nacionalnog simfonijskog orkestra Urugvaja u Montevideu.

Pijanistički nastup, kao što je spomenuto, imat će mlada hrvatska pijanistica Lana Genc. Klavir je počela svirati u osmoj godini, a u dobi od 16 godina već je snimila svoj prvi cd. Glazbeno obrazovanje započela je u rodnom Samoboru, a nastavila u Zagrebu i Beču. Nastupe i recitale na Dubrovačkim ljetnim igrama, Osorskim glazbenim večerima, sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT, Zagrebačkim solistima slijedile su turneja po Japanu te nastupi u Rusiji, Južnoj Americi i Europi. Nakon Rektorove nagrade uslijedio je i Lanin prvi Porin. Umjetnica koja pokazuje stalni rast kvalitete i pijanističkog umijeća ovog će petka sa Zagrebačkom filharmonijom nastupiti u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u izvedbi Skrjabinovog Koncerta za klavir i orkestar.

Drugim dvama djelima koji će biti izvedeni na istom koncertu, Zagrebačka filharmonija obilježit će i dvije značajne obljetnice: 1. klasičnim koncertom za orkestar kojim će večer započeti , obilježit će 100. – godišnjicu rođenja hrvatskog skladatelja Stjepana Šuleka, a Sinfoniom domesticom kojom će završiti – 150. godišnjicu rođenja Richarda Straussa koju ove godine obilježava cijeli glazbeni svijet.

Dirigentsko umijeće ‘harvardskog studenta’ Stefana Lana, pijanistički virtuozitet Lane Genc i dvije značajne obljetnice umjetnika koji su za života dali veliki doprinos klasičnoj glazbi, dobar su povod da u petak, 7. ožujka. u 19.30 sati budete na koncertu Zagrebačke filharmonije u Lisinskom.

ZGF

Tagged: , , , , , , , , , ,