10. Stara jela z Dugoga Sela

S ciljem očuvanja i promocije tradicionalnih jela posavsko-prigorskog kraja, međunarodna kulturno-gastronomska manifestacija ‘Stara jela z Dugoga Sela’ doživjela su svoje jubilarno 10. izdanje.

Tradicionalna gastro manifestacija kojom se čuva nasljeđe i gastronomsko bogatstvo dugoselskog kraja održana je u centru Dugog Sela, u organizaciji Turističke zajednice Grada Dugog Sela, Grada te Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo. Manifestacija se održavala pod motom ‘Gdje tradicija dotiče suvremenost’.

Državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak istaknuo je kako podržavaju ovakve manifestacije koje se kroz hrvatsku tradiciju njeguju stoljećima. ‘Vrijedno čuvamo našu baštinu i na razini Europske unije jer smo do sada zaštitili 35 proizvoda oznakama izvornosti ili zemljopisnog podrijetla što nas svrstava u prvih 10 zemalja članica po zaštiti. To znači da imamo dugu i vrijednu povijest, ali i kulturnu baštinu i tradiciju koja se pretače u stvari koje ćemo danas kušati.’

Gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian zaželio je svim posjetiteljima ugodan boravak i ukusno kušanje starih jela. ‘I dalje ćemo raditi na očuvanju naše baštine i tradicije našeg kraja. Naši običaji neće pasti u zaborav, recepti se neće zaboraviti, svake ćemo ih godine ponovno oživiti i truditi se da se nadaleko pročuju. Stiže nam jesen i skoro obilježavanje Martinja, još jedne naše poznate manifestacije na kojoj se nadam da ćemo vidjeti u velikom broju.’

‘Ova nam manifestacija ove godine pokazuje kako tradicija prelazi u suvremenost. Svakom jelu jedan dodatan začin čini razliku. Posebna razlika i dodatan „začin“ ove manifestacije su ljudi koji ju stvaraju i koji se trude pojačati aktivnosti ovog događaja koji sežu daleko izvan naše županije’, naglasila je izaslanica župana Zagrebačke županije i direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Manifestaciji se pridružilo Veleposlanstvo Australije u RH obilježavajući 30 godina diplomatskih odnosa Australije i Hrvatske. ‘Naučio sam mnogo o povijesti i tradiciji ovog kraja, pa sve pohvaljujem što se trude njegovati tu tradiciju i običaje. 2022. je vrlo važna za nas i cijelu godinu obilježavamo programima i događanjima kojima Australiju dovodimo u razne dijelove Hrvatske’, kazao je Andrea Biggi, šef Misije. Posjetitelji su imali prilike isprobati tradicionalne australske specijalitete – tortu Pavlova, rolice od kobasica i Vegemite, najmlađi su probali kako je to igrati australski nogomet, a svi ljubitelji putovanja su mogli saznati informacije o turističkim posjetima.

Domagoj Jakopović Ribafish i chefica Danijela Crnjak Andri imali su težak zadatak ocjenjivanja najbolje pripremljenih guski. U natjecanju ‘Guska za primjer’ tradicionalno se natjecao i Nenad Panian koji je pripremio svoju gradonačelnikovu medenu gusku. Pobjedu je odnijela guska KUD-a Lupoglav , drugo mjesto pripalo je gradonačelniku, a treće Mariju Mlinareku.

Napeta i neizvjesna „borba“ u Kotlowina showu okupila je ekipe koje su se okušale u pripremi ove delicije pod budnim okom Marija Petrekovića. Pobijedio je Sindikat umirovljenika, drugo mjesto je osvojila ekipa Prozorje, treća je bila ekipa 3hineloza, a četvrte su bile Lijepe žene prolaze kroz grad.

Atrakcija manifestacije bio je jedinstveni bakin emajlirani tanjur. Velik broj posjetitelja kupio je tanjurić iz kojeg su, osim što ga su ponijeli kućama kao suvenir, mogli besplatno kušati dugoselske delicije. Nekadašnja Tvornica emajliranog posuđa Gorica osnovana je 1928. sa sjedištem u Zagrebu, a svoju je proizvodnju 1974. preselila u Dugo Selo. Neprepoznatljiviji bili su po proizvodnji emajliranog ili pocinčanog željeznog ili čeličnog lima i predmeta nastalih njihovim poliranjem – posuđa, pribora za jelo, pribora za higijenu i sličnih proizvoda koji danas izazivaju nostalgiju. U Maloj galeriji otvorena je izložba pod nazivom ‘Gdje je nestao slonić?’, zaštitni znak tvornice.

Dugoselske udruge i ugostitelji pripremili su bogatu ponudu domaćih jela i kolača, a sudjelovali su i nadaleko poznati kovači i majstori peke iz Vareša (BIH) – čuvari kovačke tradicije i tvorci najveće peke u kojoj su ispekli čak 20 kg mesa. Pekli su se šarani na rašljama, kuhali žganci i nudile zlevanke, makovnjače i dugoselska torta. Za djecu su bile organizirane tradicionalne igre i radionice ‘Od slame do strašila’ i ‘Od kuhače do igračke’, a za odrasle gastro radionice.

M.T. / Foto: promo


Stara jela z Dugog Sela u znaku prijateljstva s Australijom


Tagged: , , , , , , , , ,