100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2022/23

27. tiskovno i on-line hrvatsko i englesko izdanje knjige Restaurant Croatica ‘100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2022/23’, u izdanju Abisal biblioteka Gastronaut, svečano je promovirano na Botelu Marina u Rijeci.

 Projekti Restaurant Croatica i Gastronaut su najstariji brandovi poticanja kvalitete u hrvatskom ugostiteljstvu.

‘100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica’ je projekt poticaja kvalitete u ugostiteljstvu kroz godišnje izbore vodećih i izdavanje prateće publikacije. Iniciran je 1995. godine, a osnovna ideja bila je napraviti istraživanje tržišta koji su to restorani koji najbolje zadovoljavaju potrebe gostiju te istaknuti vodeće ne bi li se na taj način motiviralo i ostale na poboljšanje kvalitete ponude i usluge. U 1995. godini istraživanjem je bilo obuhvaćeno oko 700 restorana, dok se 2021. godine ta brojka popela na preko 2400 restorana. Dio glasanja se proveo preko portala www.gastronaut.hr, a glasači su mogli dodatno naglasiti kvalitetu ponude, usluge i ambijenta. Paralelno su glasali ugostitelji uz preporuku kolega koji su njima uzor te ispunili upitnike s detaljnim opisom svoje ponude i usluge. Konačnu riječ nakon pregleda svih materijala dao je Časni odbor projekta koji i proglasio novu listu 100 vodećih prezentiranih u knjizi i vodiču Restaurant Croatica: ‘100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2022/22’. Tijekom 27 godina projekta među Restaurant Croatica je uvršteno ukupno 506 restorana, a titulu je svih 27 godina obranilo šest restorana.

Restorani su u knjizi prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, u knjizi se prezentiraju i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu te destinacije sa svojim gastronomskim i enološkim adutima.

Knjiga je podijeljena u šest cjelina: Istru i Kvarner; Dalmaciju; Gorski kotar, Liku, Karlovac i okolicu, Moslavinu i Banovinu, Zagreb i okolicu; Zagorje, Međimurje i Podravinu te Slavoniju i Baranju. Uvodni tekst u svaku regiju donosi i preporuku na karakteristične specijalitete, sorte vina te gastronomska i enološka događanja.
Među receptima restorana, u novom izdanju knjige našli su se i: Tartari od tune i jadranskih kozica, Pšenica s dimljenim plodovima mora, Orzo Kažerma, Janjeće tripice, Soparnik, Brački vitalac, Gračanski lonček, Palačinke od heljde, brojne delicije s morskim i slatkovodnim ribama, mekušcima, mesnim adutima te recepti za slastice – Čokoladna torta s maslinovim uljem, Skradinska torta, Torta od mrkve, Torta od ljute naranče, Taške s pekmezom, Mousse od bučinog ulja…

Ove godine su jedna od tema knjige i vrhunska maslinova ulja u gastronomiji. Sommelierka za maslinova ulja Marina Selak, vodi nas od Istre do Dalmacije kroz sorte maslina i karakteristike sortnih ulja te daje preporuke za njihovo slaganje s gastronomskim specijalitetima, degustiranje i čuvanje.

Tiskano izdanje je distribuirano na ova prodajna mjesta, a možete ga naručiti i on-line kod izdavača..

Restorani predstavljeni u knjizi su i nositelji titule Restaurant Croatica 2021, a uz plakete dobili su i naljepnicu Restaurant Croatica s QR kodom koji na ovom linku vodi na on-line izdanja knjige na hrvatskom i engleskom jeziku.

Voditeljica projekta i urednica izdanja je Karin Mimica, a pokrenula ga je 1995. godine u suradnji s tadašnjim Hrvatskim gospodarskim forumom. Tehničku stranu projekta i designe izdanja potpisuje Vlatko Ignatoski.

R. I. / Foto: Rino Gropuzzo i Voljen Grbac


100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2021/22


Tagged: , , , , , , , , , ,