11. WOW rođendan i dodjela nagrada

U Business Clubu 5, u zagrebačkom Sky Officeu, proslavljen je 11. rođendan udruge WOW i po deseti puta dodijeljene su godišnje vinske nagrade i Grand Prix.‘Što ženežele’ akcija je koju već desetu godinu uspješno organizira udruga WOW. U hrvatskoj inačici one su Žene i vino, izuzetno aktivna grupa žena koju je u kolovozu 2011. osnovala novinarka Sanja Muzaferija, pa su proslavile 11. rođendan i 10. rođendan nagrade.

Udruga namijenjena VINArkama, VINOtekarkama, noVINArkama, ENOloginjima, sommelierkama, ali i ‘običnim’ VINOljubiteljicama, djeluje u cijeloj Hrvatskoj, s ograncima u Splitu i Rijeci, a broj članica varira, ali ne pada ispod stotinjak redovnih članica. To su žene koje su se udružile na istoj temi – vinu – a itekako su zamijećene u vinskom društvu koje je u prošlosti pretežito bilo rezervirano za muški svijet. WOW-ice su angažirane na području kulture stola, s posebnim naglaskom na promidžbu ponajprije hrvatskih vina – osobito vinarki – ali su poznate i po stalnim kušanjima, radionicama, izletima i vinskim edukacijama te brojnim drugim akcijama i aktivnostima. Do sada su organizirale više od 150 događanja o kojima je napisano više stotina medijskih tekstova, pa je WOW narastao u svojevrsni hrvatski super brand. Ohrabruju umjereno uživanje u vinu, a doista intenzivno, predano i uspješno rade na tome da izvrsna hrvatska vina postanu zaštitni znak naše zemlje i važan adut u turističkoj promidžbi.

U Business Clubu 5 Sky Officea obratio im se domaćin, predsjednik kluba Vandri Montabello, a važnu ulogu je imala i Dijana Grgić kao voditeljica njihove Vinoteka, inače glavna urednica časopisa VinumIN. Dodjelu nagrada vodila je osnivačica i dugogodišnja predsjednica udruge WOW, Sanja Muzaferija. Pila su se vina nagrađenih vinara uz delikatese PIK-a Vrbovec i keksiće Miscotti, u prisustvu njihove autorice Mirte Atlije.

Izbor za WOW vina godine zamišljen je tako da jedan vinski ‘kustos’ (ugledna sommelierka ili sommelier) selekcionira vina kušana u prošloj godini, na temelju čega sastavlja autorsku listu vina u pet kategorija: pjenušci, bijela, ružičasta, crvena i desertna (vina s ostatkom šećera). Potom slijedi centralni dio akcije ‘Što žene žele’, mogućnost da elektroničkom poštom članice glasuju o svojem izboru.Do sada su izbornici bili Karin Rupene-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Roko Bekavac, Siniša Lasan, Emil Perdec, Filip Savić, Jelena Šimić-Valentić, Željko Bročilović Carlos i Mario Meštrović, a ove je godine selektor bio jedan od naših najtrofejnijih sommeliera Ivan Jug iz restorana Noel, ovjenčanog Michelinom, Gault-Milleauom i drugim gastro nagradama.

Slijepo kušanje na kojem se donosi konačna odluka o pobjednicima u svakoj kategoriji i ukupnom pobjedniku, dobitniku WOW Grand Prixa, bilo je organizirano u opatijskom hotelu Ambasador, a finalni stručni žiri činile su ekspertice: predsjednica žirija Danijela Kramarić, legendarna sommelierka i vlasnica restorana Plavi podrum ; vinarka Ana Peršurić Palčić iz vinarije Misal i vinska poduzetnica s dugogodišnjim iskustvom u značajnijim vinarijama, uključujući Iločke podrume, a sada vinska konzultantica Karmela Tancabel, koja razvija vlastiti brand Wine Emotion by KT. One su između 12 finalista naslijepo odabirale pobjednike u svakoj kategoriji.

Zaslugom WOW-a dosad su u francuski Bordeaux otputovali vinari Antonella (i sama članica Udruge) i Gianfranco Kozlović; u Champagnu je putovao brački vinar Senjković, u španjolski Penedès Moreno Coronica, u Burgundiju Luka Krajančić; u Toscanu predstavnik vinarije Meneghetti; u Mađarsku Marko Fakin; u Austriju Frano Milina Bire, a Valentina Jakobović, predstavnica lanjskog pobjednika, vinarije Jakob, pridružila se Sanji Muzaferiji na putu u Milano gdje su prisustvovale Forumu žena i vina svijeta, pod dirigentskom palicom Donne del vino Italia i njihove predsjednice Donatelle Cinelli Colombini.

Ovog puta, u kategoriji pjenušaca u finale su ušli Pavel, 2018, vinarije Šember i Amfora 2016, vinarije Tomac. U kategoriji bijelih vina tri najbolja su Malvazija sv. Jakob 2018, Clai; Le Chiffre 2020, vinarije St.Hills i Bela igra 2018, vinarije Domaine Koquelicot. Dva najbolja roséa su Rosé Bastijan i Rosé Galić, oba, naravno iz 2021. Među crvenima izdvojila su se tri vina: Plavac mali majstor, 2016 vinarije Stina, zatim Bas de bas 2017, vinarije Bibich i Gran Teran 2015, Morena Coronice. Od desertnih vina u vrhu su San Salvatore 2013, vinarije Benvenuti i Muškat Momjanski 2020, vinarije Prelac.

Pobjednici su:
Pjenušac – Pavel Šember 2018
Bijelo vino – St. Hills Le chiffre 2020
Rosé – Bastijan Rosé 2021
Crvena – Gran Teran Coronica 2015
Desertna – Benvenuti San Salvatore 2013

‘Jednoglasno smo odlučile da je sveukupni pobjednik Benvenuti San Salvatore i da je upravo to vino zaslužilo WOW Grand prix’, rekla je predsjednica žirija Danijela Kramarić.

Osim predstavnika vinarije Šember, koji su bili spriječeni bolešću, svi dobitnici su prisustvovali događanju i ponosno primili nagrade. Prelijepe skulpturice, koje je dizajnirala slavna Grupa, u ime vinarije Bastijan preuzela je Petra Leko; za St.Hills je nagradu, u ime Ernesta Tolja, preuzeo Saša Franić; svoju je nagradu za Gran teran preuzeo Moreno Coronica osobno, a nagradu za desertno vino i sveukupni WOW Grand Prix, primili su braća Nikola i Albert Benvenuti. Nagradu im je u ime prošlogodišnje pobjedničke vinarije Jakob, predala Valentina Jakobović.

WOW PR / Foto: Rene Karaman, Mario Draušnik


Tagged: , , , , , , , , ,