13. Subversive Festival: Dodijeljene nagrade Wild Dreamer

Svečanom dodjelom nagrada Wild Dreamer u zagrebačkoj Kinoteci završen je filmski dio 13. Subversive Festivala koji se nastavlja s teorijsko-konferencijskim dijelom programa naslovne teme ‘Kreativni neposluh’.Dokumentarna i igrana konkurencija 13. Subversive Film Festivala donijela je dvadesetak recentnih i provokativnih filmskih naslova koji su obilježili tekuću godinu, a najbolje filmove proglasio je tročlani žiri u sastavu Panos Kotzathanasis, David Lušičić i Sabine Putorti.

Žiri je najboljim filmom u igranoj konkurenciji proglasio iranski film ‘Pusta zemlja’ redatelja Ahmada Bahramija o distopijskoj zajednici smještenoj u tvornicu opeka u kojoj vladaju predrasude, rasizam i nasilje. Posebno priznanje žirija u igranoj konkurenciji osvojio je ‘Oblak u njezinoj sobi’ kineske sineastice Zheng Lu Xinyuan. Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je ‘Space Dogs’ u režiji austrijskog dvojca, Else Kramer i Levina Petera. U dokumentarnoj konkurenciji dodijeljena su dva posebna priznanja – filmovima ‘Dobro došli u Čečeniju’ Davida Francea i ‘Služiti druge’ redatelja Davidea Maldija.

Nakon kratke ceremonije dodjele nagrada uz svečanu projekciju SF distopije ‘Posljednji i prvi ljudi’, zanimljive filmske međuigre između triju neobičnih protagonista: jugoslavenskih partizanskih spomenika, naracije škotske glumice Tilde Swinton i glazbe islandskog minimalističkog kompozitora Jóhanna Jóhannssona, službeno je završeno 13. izdanje Subversive Film Festivala.

J. S.


Tagged: , , , , , , , ,