17. Dani Marije Jurić Zagorke

Program započinje u utorak, 21. studenoga, u 18 sati ispred kipa Marije Jurić Zagorke u Tkalčićevoj ulici kostimiranom izvedbom ‘Cvijet za riječ – Ponesi cvijet za našu Zagorku’.

Za onu koja je toliko lijepih riječi napisala i ispunila našu maštu, popunila znanje povijesti, usadila nam vjeru da možemo biti hrabre/hrabri, za našu Zagorku. Zagorka je ispunila našu maštu, a Centar za ženske studije poziva vas da ispunite buket cvijeća namijenjen njoj. Ponesite jedan cvjetić ili lijepu misao i pomozite kreirati zajednički znak pažnje za ovu damu.

Osim Zagorkina kipa i njene vječne prisutnosti, kroz program će vas voditi kostimirani ženski lik, nalik onima koji su šetali stranicama njenih romana. Uz kratku prezentaciju na mjestu okupljanja, prošetat ćete gradom i prisjetiti se zajednički nekih scena koje je tako živopisno opisala u svojim romanima. Predviđeno trajanje programa je sat vremena te za ovo događanje nije potrebna najava.

U srijedu, 22. studenoga, održat će se edukativno kostimirana šetnju ‘Neznane junakinje’ u izvedbi Gornjogradskih coprnica. Glamurozne zabave, raskošne toalete, ranovovjekovne neobičnosti i skriveni život žena iz hrvatske povijesti očekuje vas u ovoj kostimiranoj izvedbi na ulicama grada. Zavirite u djelić ženske svakodnevice iz minulih stoljeća gdje vas očekuju živopisni likovi i neobične priče. ‘I mi smo tu u povijesti! Mi žene! Šapćemo iz prošlosti. Čujete li naš glas? Zakoračite u mrak gdje leži prekriven prašinom zaborava naš život…’ (Glas Neznanih junakinja).

Svoj dolazak možete najaviti na mail [email protected] ili SMS na broj telefona 099/697-0072. Tada ćete saznati mjesto i vrijeme sastanka te druge potrebne informacije. Broj mjesta je ograničen. Kontakt osoba je Martina Findrik.

U četvrtak, 23. studenoga, od 11 do 19 sati Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke bit će otvoren za javnost. Posjetitelji će moći vidjeti stan u kojem je Zagorka živjela 19 godina, stalni postav te čuti poznate i manje poznate informacije i priče iz života popularne spisateljice i prve hrvatske novinarke. Memorijalni stan bit će otvoren za javnost i u nedjelju, 26. studenoga, od 11 do 19 sati.

U suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Odjelom za komunikologiju, medije i novinarstvo Sveučilišta Sjever, u petak i subotu, 24. i 25. studenoga, održat će se znanstveno-književni skup Dana Marije Jurić Zagorke ‘Marija Jurić Zagorka – život, djelo, nasljeđe’ na temu ‘Rod i mediji: od reprezentacije do konstrukcije zbilje’. Tema je neraskidivo vezana uz Mariju Jurić Zagorku, našu prvu profesionalnu novinarku koja je od kraja 19. do sredine 20. stoljeća surađivala u brojnim novinama, često nepotpisana ili pod pseudonimom. 

U nedjelju, 26. studenoga, održat će se i tradicionalna šetnja ‘Zagorkinim tragom kroz Zagreb’ s početkom u 11 sati, u izvedbi Slavice Jakobović-Fribec. Mjesto sastanka je spomenik banu Jelačiću, Trg bana Jelačića. Za šetnju nije potrebna prijava.

Isti dan, u nedjelju, 26. studenoga, organizatori vas vode u samostalan razgled grada. Uz pomoć ‘Misterioznog pisma’ pretvorit će vas u vodiča_kinju. Tragovi zapisani na papiru vode kroz grad i upoznaju vas s mjestima povezanim sa Zagorkinim romanom ‘Jadranka’ koji je počeo izlaziti prije 80 godina.

‘Misteriozno pismo’ možete preuzeti u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8, od 12 do 17 sati i potom pohitati u potragu za mjestima iz pisma, fotografirati se na njima i s ‘’dokazima’’ se vratiti na Dolac i pokupiti svoju skromnu nagradu za trud. U aktivnosti možete sudjelovati sami ili u grupi te nije potrebna prijava.

A.Z. / Foto: promo


Duhovi Zagorkina stana i Misteriozno pismo


Tagged: , , , , , ,