21. Festival europske kratke priče u Zagrebu i Zadru

Već 21. godinu Festival europske kratke priče dovodi najuzbudljivija književna imena iz Hrvatske, Europe, ali i cijeloga svijeta te organizira čitanja, tribine, razgovore i povezuje kratku priču s drugim umjetnostima, a sve to u opuštenom i pomalo otkačenom ambijentu. Činit će to i od 5. do 10. lipnja u Zagrebu i Zadru, još jednom s najznačajnijim kratkopričašima Europe i regije.

Dvije su se godine, zbog pandemije, najveći dio razgovora sa stranim autorima vodili preko Zoom-a i svi su se, kvaliteti razgovora usprkos, sa sjetom prisjećali druženja uživo. Ove godine gotovo 40 autora i autorica iz gotovo 10 različitih država publici će opet svojim pričama golicati maštu, a svojim će nas uvidima i komentarima tjerati na razmišljanje i smijeh, ponekad istovremeno.

Tema festivala, ‘Promjene’, nekako se, s obzirom na događanja unazad dvije godine, zapravo sama nametnula. Kroz šest dana u različitim zagrebačkim i zadarskim prostorima kulture saznat ćemo koliko se promijenio svijet za autore i autorice, koliko su se promijenili sami autori i, na koncu, što se dogodilo s književnosti u (post)pandemijskom vremenu. Od gostiju, neki pišu dugo, dok su neki tek na počecima svoje karijere, nečije su priče poput novela, dok drugi pišu mikropriče, a zajednička im je magija pripovijedanja.

Otvorenje 21. FEKP-a održat će se 5. lipnja, u 20 sati, u Petom kupeu, novom popularnom zagrebačkom okupljalištu. Roman Simić i Hanif Kureishi razgovarat će o tome što se zaista dogodilo posljednjih nekoliko godina. Nema sumnje da će to biti zanimljiva i dinamična diskusija jer, osim što je sjajan autor, Roman je i izniman moderator, dok je njegov sugovornik jedan od najznačajnijih autora u proteklih 30 godina, čiji britak i duhovit stil briljantno secira ne samo britansko društvo nego sve naše svakodnevice.

Festival europske kratke priče, nekonvencionalan i nepretenciozan kakav je, ne bježi od spajanja proze s drugim oblicima umjetnosti, a ove je godine naglasak na spajanju likovnosti, muzike i kratke priče. Tako ćemo na otvaranju, nakon razgovora s Kureishijem, kroz maštu i kist Danijela Žeželja te muziku braće Sinkauz i Marca Quarantotta spoznati kako priča, slika i glazba surađuju. Također, Andrija Škare, pisac, novinar i kroničar vremena, u četvrtak, 9. lipnja, u Malom pogonu Tvornice kulture na FEKP će dovesti svoj poznati program ‘Slušaj me’, u kojem će pisci pričati o svojim najdražim pjesmama, a publika će ih imati prilike i čuti. Za kraj će svi zajedno zaplesati i zapjevati na retro i funky, a opet svježe melodije Pekija Pelea.

Talijanski spisatelj Andrea Bajani objasnit će na koliko se načina sve može napisati autobiografija, dok će islandsko-palestinski autor Mazen Maarouf otkriti što su to točno šale za snajperiste i zašto mu je upravo to naslov knjige. Bit će prilike i za razgovor s jednom od najuzbudljivijih francuskih autorica (uz to i dobitnicom Goncourtove nagrade), Jakutom Alikvazović, a publika će moći uživati i u fantastikom i začudnošću prožetim kratkim pričama Patricije Esteban Erlés.

Program pod nazivom ‘Regija i ja: Me & Yu’, koji će moderirati Boris Postnikov, okupit će jaku regionalnu ekipu koja će se predstaviti i na večernjim čitanjima – dolaze Rumena Bužarovska iz Skopja, Lejla Kalamujić iz Sarajeva, Danilo Lučić iz Beograda i Lana Bastašić. Riječ je o hvaljenim autoricama i autorima koji su se proslavili izvan granica svojih zemalja, svi su objavljivani i čitani u Hrvatskoj i svi su vrlo aktivni u književnom polju – Lana Bastašić jedna je od osnivačica škole književnosti Bloom u Barceloni i katalonskog književnog časopisa; Rumena Bužarovska koautorica je i suorganizatorica večeri pripovijedanja ženskih priča, Danilo Lučić urednik je portala i časopisa, a Lejla Kalamujić je queer autorica i dobitnica mnogobrojnih književnih nagrada. Domaće boje branit će vrsni pisci kao što su Želimir Periš, Dalibor Šimpraga, Ivica Đikić, Marija Andrijašević, Ivan Jozić, Dinko Kreho, Espi Tomičić, Senko Karuza, iz Zadra stižu Igor Eškinja, Iva Pejković i Staša Aras, a predstavit će se i mlade nade Lucija Butković, Marija Katalinić, Luca Kozina i Marina Negotić.

U kontekstu mladih autora vrijedi istaknuti natječaj za najbolju priču za mlade koju FEKP provodi u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe EU u okviru Europske godine mladih. Žirijem FEKP-ova natječaja za kratku priču predsjedava književnica Korana Serdarević, a čine ga još i pisci, urednici i književni kritičari: Stjepan Balent, Antonela Marušić, Ivana Peruško i Ivan Tomašić.

Festival putuje i u grad partner, a ove je godine riječ o Zadru gdje će 7. lipnja u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru opet biti prilika za razgovor s Hanifom Kureishijem, ali ovaj put u režiji Vesne Ukić Košte. Kasnije te i sljedeće večeri u Kazalištu lutaka Zadar uživat će se u večernjim čitanjima, a 8. lipnja u istom tom prostoru na rasporedu je i Književna regata Zadar – Vis – Dubrovnik.

U petak, 10. lipnja, u Malom pogonu Tvornice kulture čut ćemo o književnim nagradama, koliko od njihovih dobitnika, toliko i od organizatora. Nešto kasnije uživat će se u mikropričama i inim mikroformama u programu ‘Kratkiši’, dok samu kulminaciju čini dodjela FEKP-ove nagrade kratke priče za mlade autorice i autore.

FEKP, poput svake dobre priče, drži pažnju publike kroz čitavu avanturu, gosti se uvijek žele vratiti, koliko zbog nepretencioznog i živahnog ambijenta, toliko zbog priča i veza koje tamo nastanu. A to i jest jedino što ostaje: nekoliko dobrih priča i nekoliko sjajnih ljudi.

Ulazak na sve programe je besplatan, priče i razgovori sa stranim piscima bit će prevođeni na hrvatski jezik, a festival će biti moguće pratiti i online putem prijenosa uživo na društvenim mrežama FEKP-a i YouTube kanalu Festivala.

L.K. / Foto: FEKP promo


19. FEKP: Zoom razgovor Semezdina Mehmedinovića i Aleksandra Hemona


Tagged: , , , , , , , , , ,