23. Tjedan češkog filma

Već tradicionalno, točnije 23. godinu zaredom, posjetitelje zagrebačkog kina Europa će u filmskim festivalima i manifestacijama bogat jesenski program uvesti Tjedan češkog filma, koji se održava od 11. do 17. listopada.23-tjedan-ceskog-filmaDobro je poznato da ljubav između domaće publike i češkog filma traje desetljećima, stoga nije neobično da po senzibilitetu bliska nam češka kinematografija iz godine u godinu osvaja srca Zagrepčana toplim ljudskim pričama, promišljenim zapletima i prepoznatljivim humorom.

23. Tjedan češkog filma predstavit će šest odabranih raznovrsnih ostvarenja recentne češke kinematografije, među kojima su i češki kandidat za Oscara, ‘Kućna njega’ Sláveka Horáka, kojeg je Variety uvrstio među 10 redatelja čije vrijeme tek dolazi, kao i jedan od najvećih čeških kino hitova i dobitnik najvažnijeg nacionalnog filmskog priznanja, Češkog lava, za najbolji film – ‘Zmijska braća’ Jana Prušinovskog.

Program će otvoriti film ‘Teorija tigra’ Radeka Bajgara, tragikomičan film ceste s legendarnim češkim glumcem Jiříjem Bartoškom u glavnoj ulozi, a u ovogodišnjem repertoaru predstavit će se i ‘Obiteljski film’ Olma Omerzua, nagrađivana kombinacija crne komedije i obiteljske drame, koja na trenutke podsjeća na sada već antologijska ostvarenja Michaela Hanekea i Rubena Östlunda. No, uvijek dosljedno kvalitetna češka filmska produkcija posljednjih nam godinama priređuje i raznovrsna iznenađenja. Možda najneočekivaniji naslov ovogodišnjeg programa Tjedna češkog filma, ‘Ubojite priče’ Jana Bubeníčeka, eksperimentalna je kombinacija animiranog filma, snimljenih scena s glumcima te scena s lutkama, uz korištenje 3D/2D tehnologije i pozadinskih projekcija, sastavljena od tri cjeline koje, svaka na svoj način, tematiziraju herojstvo i smrt. Sve generacije uživat će pak u zabavnim slapstick zgodama najpoznatijih animiranih nespretnjakovića koji su na četrdesetu obljetnicu svog postojanja preseljeni s televizijskih ekrana na veliko platno: ‘Pat i Mat na filmu’ (‘A je to’) vratit će vas u djetinjstvo i podsjetiti na to zašto su ovi nespretni majstori postali dijelom televizijske povijesti.

K. E.


22. Tjedan češkog filma
22. Tjedan češkog filma
Tagged: , , , , , , ,