25. Sarajevo Film Festival otvorio Sin

Sarajevo Film Festival slavi svoj 25. jubilej, a upravo su tom prigodom brojne poznate osobe kulturnog i javnog života imale čast prisustvovati svečanosti otvorenja ispred Narodnog pozorišta.Festival je do sada ugostio brojne poznate osobe iz svijeta i regije, a ove godine na svečanosti otvorenja prisustvovali su oskarovci Eugenio Caballero, Pawel Pawlikowski i Alejandro Gonzalez Iñárritu te ekipa filma ‘Sin’, redateljice Ines Tanović, čijom je svjetskom premijerom i otvoren Sarajevo Film Festival (SFF).’Osvojiti Srce Sarajeva znači mnogo. To je grad s velikim i jakim srcem koje je preživjelo dosta toga, tako da sam oduševljen’, rekao je Pawlikowski, dobitnik Počasnog Srca Sarajeva.

‘Obično na svakom festivalu postoji distanca, čini ga elita kinematografije. Na ovom festivalu sudjeluju obični ljudi i oni su ga i napravili. I to je, znam, drugačije od svakog drugog festivala koji sam vidio. Uvjerio sam se i sam u ono što sam čuo. Ono što volim ovdje je činjenica da se publika okupila u centru grada. Sviđa mi se to”, izjavio je Alejandro Gonzalez Iñárritu, meksički redatelj, producent i scenarist, također dobitnik Počasnog Srca Sarajeva.

Festival ove godine krasi i novi crveni tepih, točnije unikatni ćilim, koji je spoj tradicije i suvremenog. Kreativni tim SFF-a se, nakon opsežnog istraživanja bosanskohercegovačkih ćilima iz zbirke Zemaljskog muzeja BIH, za izgled tepiha inspirirao elementima s ćilima iz Sarajeva koji datira iz 1930. godine.

SFF će ugostiti rekordan broj filmova, njih čak 270, u 18 različitih programa iz 56 zemalja, od čega će 68 imati svjetsku, a 12 međunarodnu premijeru. Festival traje do 23. kolovoza, a održava se pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

J. G.


Tagged: , , , , , , , , ,