Druženje ususret 25. Sarajevo Film Festivalu

Zagrebačka cafe galerija Velvet bila je mjesto susreta umjetnika, predstavnika medija, brojnih suradnika i prijatelja Sarajevo Film Festivala ususret njegovu 25. izdanju, koje se od održava od 16. do 23. kolovoza.Tom prilikom direktor Sarajevo Film Festivala, Mirsad Purivatra, predstavio je žiri Natjecateljskog programa koji će odlučivati o najboljim dokumentarnim filmovima: Emilie Bujès iz Švicarske, umjetnička direktorica međunarodnog filmskog festivala Visions du Réel u Nyonu; Orwa Nyrabia iz Sirije, umjetnički direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu i Nenad Puhovski iz Hrvatske, ravnatelj Factuma i direktor ZagrebDoxa.

Također, direktor Purivatra je istaknuo da će se Festival održati pod pokroviteljstvom UNESCO-a i dodao: ‘Sretni smo da je i UNESCO prepoznao Sarajevo Film Festival kao čuvara kulturne baštine i raznolikosti. Od samih svojih početaka, umjetnošću smo čuvali duh, stvarali nove vrijednosti i pomjerali granice društva i kulture’.

U pismu generalne direktorice Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu navodi se kako festival dijeli vrijednosti UNESCO-a kao događaj posvećen promoviranju dijaloga i tolerancije putem umjetnosti. ‘Uvjerena sam da će 25. Sarajevo Film Festival sa svojim programima pridonijeti dostupnosti filmske umjetnosti širem krugu publike i osnaživanju mira u Južnoj Europi’, navodi Azoulay.

‘Za vrijeme održavanja Festivala, Turistička zajednica Kantona Sarajevo bilježi rekordan broj turista. Prošle godine smo registrirali 78.000 turista u kolovozu. Usporedbe radi, prosječno mjesečno imamo oko 48.000 turista. Sarajevo za vrijeme Festivala promijeni svoj izgled i ritam. Pozivam vas da dođete, osjetite poseban ritam grada, uživate u filmovima i programima Sarajevo Film Festivala i da budete među gotovo 80.000 zadovoljnih gostiju grada filma’, rekao je Nermin Muzur, predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

M. R. / Foto: John Pavlish


Tagged: , , , , , , , , , , ,