25. Tjedan češkog i slovačkog filma

U utorak, 9. listopada počelo je 25. izdanje Tjedna češkog i slovačkog filma s hvaljenim filmom ceste ‘Prevoditelj’ u kojem sin ubijenih Židova Ali i sin bivšeg časnika SS-a Georg kreću u potragu za svjedocima davne tragedije. Neobične suputnike glume zvijezda ‘Tonija Erdmanna’, Peter Simonischek i legendarni češki redatelj Jiříj Menzel, a film je na programu još 13. i 14. listopada.Tu je još jedan film koji se bavi nacističkom prošlošću ‘Bosonog na strništu’, poetična priča o odrastanju znatiželjnog osmogodišnjaka tijekom Drugoga svjetskog rata. Nakon njemačke okupacije Čehoslovačke dječak Eda iznenada seli s obitelji na selo i pritom otkriva neočekivane obiteljske tajne i vlastitu hrabrost. Renomirani redatelj Jan Svěrák film je snimio prema autobiografskom romanu svojeg oca, glumca i spisatelja Zdeněka Svěráka, Dvojica najpoznatijih imena češkog suvremenog filma surađivali su na ‘Kolji’, dobitniku nagrade Oscar za najbolji strani film iz 1997. godine.

‘Kukci’ je nadrealistična komedija ekscentričnog Jana Švankmajera inspirirana dramom braće Čapek ‘Iz života kukaca’ i Kafkinom ‘Metamorfozom’. Ova fantastična priča s elementima stop-animacije propituje granice ljudskosti i produbljuje mizantropsku pouku književnog predloška. Na repertoaru će se naći i dva hvaljena uratka slovačke kinematografije: crnohumorna komedija s elementima trilera ‘Kandidat’ Jonása Karáseka i ‘Linija’ Petra Bebjaka, napeti hiperrealistični triler o životu uz slovačko-ukrajinsku granicu.

Urnebesna politička farsa ‘Kandidat’ prati fiktivnu predsjedničku kampanju u kojoj cinični marketinški stručnjak Adam Lambert vještom manipulacijom pretvara posve nepoznatog kandidata u glavnog favorita izbora. Crnohumorni kriminalistički film ‘Linija’ prati krijumčare i trgovce ljudima na granici koja se prelazi samo jednom. Za ovu univerzalnu ljudsku priču o spletu različitih kultura, običaja i sudbina, Petar Bebjak osvojio je nagradu za najbolju režiju na prestižnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma.

Za kraj, najmlađi gledatelji, ali i oni stariji, uživat će u animiranoj pustolovini ‘Luka i čarobni muzej’ Martina Kotíka i Inne Evlannikove o dječaku Luki kojem je najveća želja savladati nemoguću razinu jedne kompjuterske igrice.

K. E.Tagged: , , , , , , , ,