29. Vrazova Ljubica: Festival ljubavne poezije u Samoboru

Od 13. do 16. lipnja Samoborom će opet šetati duhovi prošlosti – velike, ali nikad ostvarene ljubavi ilirca Stanka Vraza i samoborske ljepotice Julijane Cantilly.Još jedan festival ljubavne poezije ‘Vrazova Ljubica’ okupit će brojne pjesnike koji se, inspirirani Vrazovim ‘Đulabijama’ posvećenim Ljubici, iz godine u godinu okupljaju na Ljubičinu grobu, pretvarajući Samobor u grad pjesnika.

Legenda kaže da je Stanko Vraz (1810.-1851.) jednog dana diližansom doputovao u Samobor. Postaja diližanse bijaše na glavnom samoborskom trgu. Izlazeći iz kočije Stanko je podigao pogled i na balkonu preko puta ugledao lijepu Julijanu Cantilly (1812.-1842.) koja mu odmah zarobi srce. Siromah, pjesnik, znao je da mu kćer bogatog trgovca neće biti suđena. To je njegovu ljubav učinilo samo još većom i nadahnulo bezbrojne stihove koji su i danas uzor hrvatskog ljubavnog pjesništva.

Priča o Vrazu i Ljubici nije sretna priča. Iako je i Ljubica gajila osjećaje za Stanka, otac ju je udao za bogatog trgovca u Sloveniji, ali se ona ubrzo od tuge razboljela i nakon povratka kući u Samobor umrla.

Legenda kaže da je njezin otac shvatio koliku pogrešku je napravio i pozvao Vraza da stavi svoje stihove na njezin grob. Još i danas u sjeni Sv. Anastazije, nedaleko samoborskog trga, stoji Ljubičin nadgrobni spomenik na kojem pišu Vrazovi stihovi:

Lice, oči, usta,
tri riječi malene,
al’ se od njih rodiše
pjesni nebrojene

Program Festivala ljubavne poezije ‘Vrazova Ljubica’ započinje u srijedu, 13. lipnja ‘Pričom o crvenoj jabuci – o malim i velikim ljubavima’ s djecom iz dječjih vrtića, a potom se idemo kod Jože Prudeusa, jednog od začetnika festivala. Dan završava u 19 sati u Pop up kinu projekcijom igranog filma ‘Neruda’ o životu karizmatičnog pjesnika Pabla Nerude.

U četvrtak (18 sati) program se nastavlja ‘Ružama za Ljubicu’ kada će u zelenom ambijentu Trga Matice hrvatske svoje stihove čitati mladi pjesnici, a u petak od 18 sati posjetitelji će se okrijepiti stihovima u ‘Gost(i)oni kod Vraza’ koju organiziraju samoborski matičari.

Subota, 16. lipnja posvećena je svim našim Ljubicama. Stanko i Ljubica prošetat će Samoborom, a od 11 sati moći će se ubrati knjigu pjesama. Pjesnici će se u 17.30 sati još jednom okupiti na Ljubičinu grobu u sjeni župne crkve, a od 18 sati kod Samoborskog muzeja (i mjesta gdje su se Stanko i Ljubica tada susretali) govorit će svoje stihove o ljubavi, prizivajući sjećanja na Stankovu ljubav.

Svake se godine postavlja nova kamena ploča s uklesanim stihovima jednog sudionika susreta, u Prolazu pjesnika, na zidu uz Ljubičin grob pored crkve Sv. Anastazije.

I. K. / Foto: Ivan Tibor Grujić


Tagged: , , , , , , , , ,