30. tiskovno i on-line hrvatsko i englesko izdanje knjige Restaurant Croatica ‘100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2025/26’, u izdanju Abisal biblioteka Gastronaut, svečano je promovirano na Botelu Marina u Rijeci.
Projekt ‘100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica’ iniciran je 1995. godine s ciljem poticaja kvalitete u ugostiteljstvu kroz godišnje izbore vodećih i izdavanje prateće publikacije. Osnovna ideja bila je napraviti istraživanje tržišta o restoranima koji najbolje zadovoljavaju potrebe gostiju te istaknuti vodeće ne bi li se na taj način motiviralo i ostale na poboljšanje kvalitete ponude i usluge. U 1995. godini istraživanjem je bilo obuhvaćeno oko 700 restorana, dok se 2024. godine ta brojka popela na preko 2400 restorana. Dio glasanja proveden je preko portala www.gastronaut.hr, a glasači su mogli dodatno naglasiti kvalitetu ponude, usluge i ambijenta. Paralelno su glasali ugostitelji uz preporuku kolega koji su njima uzor te ispunili upitnike s detaljnim opisom svoje ponude i usluge. Konačnu riječ nakon pregleda svih materijala dao je Časni odbor projekta, koji je i proglasio novu listu 100 vodećih prezentiranih u knjizi i vodiču. Tijekom 30 godina projekta, među Restaurant Croatica je uvršteno ukupno 545 restorana, a titulu je svih 30 godina obranilo šest restorana. Više od 20 godina je titulu obranilo 18 restorana.
Projekti Restaurant Croatica i Gastronaut su najstariji brandovi poticanja kvalitete u hrvatskom ugostiteljstvu.
Restorani predstavljeni u knjizi za 2025/26 godinu su i nositelji titule Restaurant Croatica 2024, a uz dodijeljene plakete dobili su naljepnicu Restaurant Croatica s QR kodom, koji vodi na on-line izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku.
Voditeljica projekta i urednica izdanja je prof. Karin Mimica, a pokrenula ga je 1995. godine u suradnji s tadašnjim Hrvatskim gospodarskim forumom. Projekt se provodi u suradnji s Udrugom hrvatskih restoratera, a među partnerima su i Hrvatska turistička zajednica te brojne institucije strukovno vezane na ugostiteljstvo, gastronomiju i turizam. Tehničku stranu projekta i dizajn izdanja potpisuje Vlatko Ignatoski, a stručna suradnica na projektu je Marina Selak.
Restorani u knjizi su prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, u knjizi se prezentiraju i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu te destinacije sa svojim gastronomskim i enološkim adutima.
U jubilarnom 30. izdanju, u uvodnom dijelu se čitateljima obratio Tonči Glavina, ministar turizma i sporta. Čestitao je restoranima koji su tijekom 30 godina kvalitetom doprinosili sadašnjem ugledu hrvatske gastronomije, najavio i daljnje strateško poticanje izvrsnosti i jačanje eno-gastronomske različitosti hrvatskih regija u cilju stvaranja cjelogodišnje održive turističke ponude.
Predgovor na temu Kako smo se mijenjali napisala je voditeljica projekta Karin Mimica te kroz 30 godina retrospektive, opisala faze razvoja, ključne trendove i događaje koji su mijenjali hrvatsku gastronomsku scenu.
Knjiga je podijeljena u šest cjelina: Istra i Kvarner; Dalmacija; Lika, Karlovac i okolica, Moslavina i Banovina; Zagreb i okolica; Zagorje, Međimurje i Podravina te Slavonija i Baranja. Uvodni tekst uz svaku regiju donosi i preporuku na karakteristične specijalitete, sorte vina i maslinovih ulja te gastronomska i enološka događanja.
Pojedini restorani podijelili su s čitateljima svoje kulinarsko znanje, pa među receptima možete saznati kako se rade: Tartar od pastrve, Arancini s dagnjama, Biseri od rajčica, Grdobina u bijelom vinu s kaparima, Brudet od sipe s domaćim makarunima, Šaran na rašljama, Janjeći kotlet s krustom od začinskog bilja, Sporo kuhani juneći obrazi, Gulaš od svinjskih ušica i nogica, Medaljoni od jelena prema receptu iz 16. stoljeća, Umak od tamnog piva; Krekeri od maka, Sladoled od bučinih sjemenki i ulja…
Tiskano izdanje je distribuirano na ova prodajna mjesta, a možete ga naručiti i on-line kod izdavača, poduzeća Abisal.
Dodjela plaketa Restaurant Croatica i promocija nove knjige organizirana je uz podršku Hrvatske turističke zajednice, Primorsko-goranske županije, TZ Kvarner, Grada Rijeke, TZ grada Rijeke i Udruge hrvatskih restoratera.
Prisutnima su se obratili predstavnici institucija i projekta:
– Ministarstvo turizma i sporta – Robert Pende, ravnatelj Uprave za razvoj poduzetništva, investicije i konkurentnost turističkoga gospodarstva;
– Hrvatska turistička zajednica – Valerija Milković, voditeljica proizvoda eno-gastro iskustva Odjela za razvoj turističkih proizvoda;
– TZ grada Rijeke – Jelena Grubečić Kušeta;
– Savjetnik projekta – Nikola Serdar;
– Član Časnog odbora projekta – Nikica Karamarko;
– Voditeljica projekta i urednica izdanja – Karin Mimica.
U ime nagrađenih ugostitelja obratili su se Pave Jerković i Zlatko Puntijar, čiji restorani nose titule Restaurant Croatica svih 30. godina.
Organizatori se zahvaljuju na pomoći u organizaciji događanja Hrvatskoj turističkoj zajednici, Primorsko-goranskoj županiji, Turističkoj zajednici primorsko-goranske županije, Gradu Rijeci, Turističkoj zajednici grada Rijeke i Botelu Marina te partnerima koji su na domjenku prezentirali svoje proizvode. Na podršci svim projektima, Gastronaut se zahvaljuje i Electrolux Professional. Dodijeljene su i osobne zahvalnice za dugogodišnji doprinos razvojnom putu Restaurant Croatica i Gastronauta: Šimi Čozi, Ivanu Dropuljiću, Siniši Križancu, Tomislavu Radiću, Jadranki Rilović i Josipu Taribi.
Nakon dodjele plaketa i promocije knjige, uslijedio je domjenak uz klapu Volosko tijekom kojeg su ponuđeni na kušanje proizvodi partnera projekta: Aperitivi i likeri: Darna: Pelinkovac; Teranino; Liker od bazge; Liker od kave, Cannella: liker od jabuke i cimeta, Nimco, Poetica ginovi; Voda: Vodissima.
Vina: Coslovich, Degrassi, Juričić, K55, Kadum, Kapić, Kutjevo, Marijan Arman Wines, Matić, Pavlomir i PZ Svirče. Podrška vinarima: All4wine. Bakalari Baccalla della mama; pršuti i druge suhomesnate delicije Budrin i Lukin; sirevi Vesna Loborik ; jela s namirnicama Metro; Qimiq; Červar ; Kotanyi – začini. Među delicijama Botela Marina, ponuđene su i Riječke kockice Fiumanka i Torpedo – jela osmišljena u čast burne povijesti Rijeke, uoči preuzimanja titule Kvarner regija gastronomije 2026. Uz goste domjenka, našli su se i članovi udruge Knezovi Frankopani Trsat u kostimima iz doba Frankopana.
Više fotografija: Galerija fotografija s dodijele plaketa Restaurant Croatica.
R. I. / Foto: Rino Gropuzzo i Voljen Grbac