30. Wine EnoGastro VIP Event u Splitu

Nakon izuzetno uspješnih Wine EnoGastro VIP Evenata u Rijeci i Novigradu, međunarodna konferencija vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca nastavila je put u Dalmaciju. U hotelu Amphora u Splitu održan je 30. po redu event s još većim brojem izlagača i znatno većim brojem posjetitelja.Riječ je o autentičnom događaju, u organizaciji agencije Ricerce Mercato, koji se već sedmu godinu održava u pet gradova diljem Hrvatske, s ciljem podizanja izvrsnosti hrvatskog ugostiteljstva i turizma. Za posjetitelje je pripremljen najbogatiji program do sada s mnoštvom stručnih degustacija, predavanja i edukativnih radionica. Događaj je usmjeren na ugostitelje i hotelijere kako na vlasnike tako i djelatnike objekata te općenito na HoReCa sektor i gospodarstvenike usko vezane uz ugostiteljstvo i turizam, koji žele ulagati u svoje znanje i poslovni razvoj, učiti od vrhunskih međunarodnih stručnjaka te ostvariti kontakte s drugim kolegama i potencijalnim klijentima.

Publika na Wine EnoGastro VIP Eventu je ciljana i probrana, dok je sudjelovanje moguće isključivo na pozivnicu, a u dobroj tradiciji dosadašnjih evenata, organizator Dantes Begić i njegov tim u suradnji s brojnim partnerima i izlagačima, gostima su omogućili sav program besplatno: od ulaza, korištenja čaša do stručnih radionica, predavanja i kuharsko-edukacijskih degustacija, što ovaj događaj izdvaja po svojoj posebnosti.S fokusom na kvalitetu, pri čemu se veliki naglasak daje malim lokalnim proizvođačima i promociji lokalne enogastronomije, nastupili su probrani izlagači iz svih dijelova Hrvatske i šire regije kao što su obiteljska tvrtka Marfish – lider u uzgoju premium jadranske ribe; ekološki džemovi i slani namazi Dida Boža; Histris – proizvođač mesnih delicija od istarskog boškarina i divljači; brojni hrvatski i slovenski vinari (Enosophia, Degrassi, Kutjevo, Marijan Arman, Jakovac, Ščurek); sirevi Dukat President; proizvođači maslinovog ulja Červar i Rheos; Craft piva Brlog. Prezentirane su i brojne žestice i slastice te ugostiteljski inventar s barskom opremom kao i drugi proizvodi i usluge za HoReCa sektor.

Posjetitelji u Splitu su, kao i na prethodnim eventima, pokazali veliko zanimanje za edukacijski dio programa, posebice za degustacijske radionice, koje su otvorene radionicom ‘Crno bijeli svijet položaja Ivan Dolac’ uz premijerno kušanje etiketa autohtonih sorata, pod vodstvom sommeliera Siniše Koceića i Alena Gulana, vlasnika distribucijske tvrtke Vino.like i vinoteke WineBox u Splitu. O važnosti digitalnog marketinga u ugostiteljstvu i turizmu, govorio je Ivan Boban, direktor tvrtke Cosmic Production, s višegodišnjim kombiniranim iskustvom u marketingu, turizmu i ugostiteljstvu, koji je sudionicima predavanja otkrio kako nas prate i kako pratimo na društvenim mrežama.

Na svakom Wine EnoGastro VIP Eventu, rado očekivana i do zadnjeg mjesta popunjena je radionica prve vinske akademkinje na ovim prostorima i sommelierke Mire Šemić, ujedno direktorice renomiranih gastro vodiča Gault&Millau Slovenije i Gault&Millau Srbije. Ona je održala degustacijsku radionicu ‘Mira i tri mušketira’ na kojoj su joj asistirali Vina Matić, Vina Prelac i Ščurek Wine, a vinari su osobno predstavili svoje etikete.

Sve što treba znati o kavi na radionici pod nazivom ‘Arabica vs. Robusta’ otkrio je Zoran Trkulja, Franckov profesionalni barist, tehnički sudac i trener s brojnim strukovnim nagradama, a posjetitelji su imali priliku usporedno kušati te dvije vrste kave.

Uslijedila je uzvanicima uvijek atraktivna enogastro-edukacijska prezentacija gostujućih chefova, u izvedbi kojih su se smjenjivali vrhunski sljedovi upareni s odgovarajućim vinima:
*Dry-age sashimi od brancina, naranča, maslinovo ulje / Zlatne Radgonske Penine selection – Sans Dosage, Radgonske gorice
Marfish – JRE chef Saša Began iz zadarskog restorana Foša
*Pljukanci s butargom i radicchio trevigiano / Muškat momjanski, Prelac vina
Marfish – JRE chef Saša Began iz zadarskog restorana Foša
*Dry-age brancin, batat, špinat, riblji demi-glace / Svježa Malvazija, Matić vina
Marfish – JRE chef Saša Began iz zadarskog restorana Foša
* Buncek i dinstano zelje s hren umakom / Sivi Pinot Orange 2021, Ščurek Wines
PIK Vrbovec – chef Marko Lučić, PIK Vrbovec
* Ragu od junećeg repa sa sladoledom od sira / Roze, Sosich Wines
Safir hotel Aamphora, chef Marko Čuturić
*Štorija o otoka (badem, naranča, čokolada, orah) / Passito, Degrassi
Love Is A Pice Of Cake – pastry chef Antonija NikolićChefovi koji su pripremali ova fenomenalna jela su: Marko Lučić (PIK Vrbovec), Saša Began (Marfishov predstavnik iz restorana Foša), Antonija Nikolić (Love Is A Pice Of Cak), iz hotela Amphora team kuhara pod vodstvom chefa Brune Čuturića, koji je osim pripremanja jela izvrsno koordinirao ovu lijepu priču.

Nakon druženja s izlagačima i chefovima nastavljen je drugi niz stručnih predavanja otvoren degustacijskom radionicom sommeliera WSET 3 razine Jure Andrijaševića, pod nazivom ‘Zlatne perle – Pjenušava renesansa Radgone’, koji je posjetitelje vizualno i degustativno proveo kroz podrume Radgonskih gorica i njihove pjenušce od prirode preko tradicije do ambicije.

O moći gostoljubivosti, kvalitetnoj brizi o gostu i važnosti podizanja izvrsnosti usluge za budućnost hrvatskog ugostiteljstva i turizma, te zašto je stjecanje lojalnosti gosta preduvjet za dugoročno uspješno poslovanje u svim uslužnim djelatnostima, govorila je mentorica i stručnjakinja za gostoljubivost Sanja Krmpotić.

Zašto i kako odabrati prikladnu glazbu u hotelima i ugostiteljskim objektima, uz prezentaciju inovativnog ozvučenja, pojasnio je Ivan Boban, direktor Meridian Chapters (Cosmic Production).

Nagrađivani maslinari Deni Červar i Andrea Brečević – Rheos na edukativno-degustacijskoj radionici predstavili su uvijek dobrodošlu i nepresušnu temu o primjeni ekstra djevičanskog maslinova ulja u gastronomiji.

Nakon Splita, Wine EnoGastro VIP Event nastavlja put prema Zadru, gdje će 17.ožujka u Falkensteiner hotel & Spa Iaderi i Kongresnom centru Fortis biti održan idući event.

Zaključno predavanje bilo je posvećeno još jednom važnom piću – pivu, a kako craft pivo pokreće trendove i primjene u ugostiteljstvu govorila je Ana Teskera, upraviteljica jedine hrvatske zadružne craft pivovare Brlog iz Zadra te posjetiteljima prezentirala različite stilistike njihovih etiketa.

Pri završnom druženju s izlagačima, tim Wine EnoGastro VIP Eventa zahvalio se svim uzvanicima, partnerima i pokroviteljima, hotelu domaćinu Safir hotel Amphora kao i institucijama: Grad Split, Turistička zajednica grada Splita, Splitsko-dalmatinska županija i TZ Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatska turistička zajednica, Ministarstvo turizma i sporta, te Ministarstvo poljoprivrede.

Sanja Krmpotić / Foto: Ricerce Mercato


Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,