5. Festival o pravima djece

Projekcijom najgledanijeg obiteljskog slovenskog filma ‘Gremo mi po svoje’, pjevačkom točkom polaznika Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju ‘Podravsko sunce’ iz Koprivnice s UNICEF-ovom ambasadoricom Majom Vučić te uz voditeljsku palicu glumaca Mirne Medaković i Svena Šestaka u Koprivnici je u prepunoj dvorani POU Domoljub svečano otvoreno 5. izdanje Festivala o pravima djece.Festival o pravima djetetaMeđu uzvanicima i gostima na svečanom otvaranju bili su gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ankica Nježić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal, v.d. predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Đurđica Ivković, ravnateljica ‘Podravskog sunca’ Ksenija Vukić te glumac i redatelj Dejan Aćimović.

Ovogodišnje, 5. izdanje Festivala o pravima djece najveće je do sada – po broju djece koja će u njemu sudjelovati te broju inkluzivnih aktivnosti koje su započele u Zagrebu, a završit će u Koprivnici. Tijekom četiri dana trajanja Festivala u Koprivnici bit će ukupno prikazana 33 filma za djecu i odrasle, dok će najbolja domaća ostvarenja na temu prava djece u produkciji djece i mladih obići još devet gradova u kojima su organizirane inkluzivne projekcije za osnovnoškolce i srednjoškolce. Festival o pravima djece i dalje je jedini inkluzivni festival u Hrvatskoj jer su sve projekcije i aktivnosti prilagođene djeci i odraslima s oštećenjem vida, odnosno sluha.

Festival o pravima djeteta 2Veza između književnosti i audiovizualnog stvaralaštva je u srcu ovogodišnjeg Festival o pravima djece. Stoga slogan ‘Dobre stranice ne poznaju granice’ podsjeća na tu vezu, ali se i nadovezuje na nacionalnu kampanju ‘Čitaj mi!’ koja poziva na čitanje knjiga djeci od najranije dobi, najavili su organizatori i domaćini.

Većinu festivalskih aktivnosti ove godine ugošćuje Grad Koprivnica, pa su tako svakoga dana trajanja Festivala u kinu Velebit organizirane večernje projekcije filmova za odrasle. U radionicama koje su također organizirane u sklopu Festivala sudjelovat će učenici koprivničkih osnovnih i srednjih škola, a u matinejama za osnovne i srednje škole koje će se paralelno održati u kinima Cinestar u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Šibeniku, Zadru, Dubrovniku i Slavonskom Brodu te u kinu Velebit u Koprivnici sudjelovat će više od 6.000 djece. Za trajanja Festivala u knjižnici Fran Galović, u Koprivnici, moći će se razgledati izložba fotografija na temu ‘Kako žive djeca u Hrvatskoj’ koju UNICEF organizira u suradnji sa Hrvatskim zborom fotoreportera.

Cjelokupni program Festivala može se preuzeti na www.festivalopravimadjece.org

UNICEF

Pročitajte još: Festival o pravima djece u Koprivnici , UNICEF pomaže djeci Filipina , Duh u močvari u akciji UNICEF-a , Poznati s najdražom knjigom iz djetinjstva

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,