5 finalista VBZ-ove književne nagrade

­Izdavačka kuća VBZ u siječnju je po 19. put raspisala javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine. Iznos nagrade povećan je s 13.200 na 15.000 eura.

Do 25. ožujka, dokada je bio otvoren natječaj, zaprimljena su 103 rukopisa. Žiri u sastavu: Drago Glamuzina, Vanja Kulaš, Jagna Pogačnik, Strahimir Primorac i Mile Stojić, izabrao je pet rukopisa koji su ušli u finale.

Finalisti su:
(šifra / naslov)
A. B. Šimić / Pet debelih pesnika
Anais Nina / Glorija
Kuduz 555 / Tvornica Hrvata
Jaglenac / Uši pune suza
Artur B. Klark/ Samoubistvo u Orijent ekspresu

Najboljem romanu, koji u rukopisu pristigne na natječaj, bit će dodijeljena VBZ-ova književna nagrada za najbolji neobjavljeni roman godine, a autoru uručena novčana nagrada u bruto iznosu od 15.000 eura.

Uz novčanu nagradu, i objavu romana u Hrvatskoj, VBZ ulaže velike napore kako bi što više pobjedničkih romana bilo prevedeno na velike svjetske jezike, pa su tako, u posljednjih nekoliko godina na engleski odnosno njemački prevedeni ‘Brdo’ Ivice Prtenjače, ‘Specijalna potreba’ Lade Vukić, ‘Divljakuša’ Marine Šur Puhlovski te ‘Katarina, Velika i Mala’ Olje Knežević, a uskoro će na engleskome jeziku biti objavljen i roman ‘Sine, idemo kući’ Ivice Prtenjače.

Svečana dodjela nagrade bit će održana 10. rujna na otvorenju festivala Vrisak u Rijeci.

L. K. / Foto: VBZ


Tagged: , , , , , , , ,