600 svjetskih biciklista na Kvarneru

Četvrto izdanje utrke Mitas 4 Islands na Kvarner dovodi šesto biciklista iz tridesetak zemalja – od Danske do Južnoafričke Republike. Najviše ih dolazi iz Belgije i Češke. Utrka će se održati od 11. do 14. travnja. Kreće iz Baške, a vozi se na četiri otoka: Krku, Rabu, Cresu i Lošinju. Iz godine u godinu utrka ima sve jači utjecaj na lokalni turizam.‘Prošle je godine utrka stvorila ukupni turistički prihod od 6,5 milijuna kuna, a reportaže s utrke pratilo je 700 milijuna ljudi diljem svijeta. Kad smo je stvarali, želja nam je bila da utrka bude među deset najposjećenijih na svijetu, a trenutačno je treća u Europi i peta u svijetu. Riječ je o iznimnom uspjehu’, kazao je Tomislav Zobec, direktor utrke Mitas 4 Islands na njezinu predstavljanju u restoranu Maksimir u Zagrebu.

Zahvaljujući utrci svake se godine sve ranije otvaraju smještajni kapaciteti. ‘Jedan od strateških ciljeva Hrvatske turističke zajednice je produljenje predsezone i posezone, a velik utjecaj na to imaju utrke poput Mitas 4 Islands. Hrvatska ima velik potencijal za cikloturizam, a utrke su dodatan poticaj da se ta grana turizma čim snažnije i čim prije kvalitetno razvije. Zaljubljenici u biciklizam su odlični gosti. Riječ je o gostima koji troše oko 70 eura dnevno i koji se rado vraćaju na odredište koje im se svidjelo’, kazala je Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav turističkih zajednica i razvoj proizvoda Hrvatske turističke zajednice.

Vlasta Mastrović, voditeljica projekata Turističke zajednice Kvarnera, istaknula je kako se Kvarner, među ostalim zahvaljujući i sportskim te rekreativnim manifestacijama, brendira u destinaciju sporta. Naime, za produljenje sezone važni su gosti koji preferiraju aktivan odmor. Kvarner ima više od 2500 kilometara uređenih biciklističkih i pješačkih staza.

Sudionici utrke Mitas 4 Islands voze po jednu etapu na svakom od četiri otoka – Krku, Rabu, Cresu i Lošinju. Ukupno će prijeći 270 kilometara staze i ostvariti preko 5000 metara visinskog uspona. Utrka je namijenjena svim brdskim biciklistima – sportašima i rekreativcima. Ove se godine utrka prvi put boduje po međunarodnom sustavu bodovanja u brdskom biciklizmu – UCI. Za odličje će se boriti i biciklisti hrvatske reprezentacije Kristijan Budimir i Lorenzo Marenzi. ‘Mitas 4 Islands razvio se u veliku sportsku priredbu i odličnu promociju hrvatskog turizma. Našim mladim reprezentativcima želimo uspješno sudjelovanje i plasman među deset najboljih’, kazao je Tomislav Zadro, predsjednik Hrvatskoga biciklističkog saveza.

Na predstavljanju utrke sudjelovao je i Peter Vesel, svjetski poznati slovenski biciklist i prošlogodišnji pobjednik utrke Mitas 4 Islands u kategoriji Master. Iako je nastupao i na Cape Epicu, najpoznatijoj utrci brdskog biciklizma na svijetu, čast mu je među svjetskom biciklističkom elitom promovirati Mitas 4 Islands.
Na toj je utrci prijevoz između otoka organiziran Jadrolinijim trajektom, a natjecatelji mogu birati između brodskog, hotelskog te smještaja u vlastitoj organizaciji. Zbog njihovih i potreba osoba iz njihove pratnje otvaraju se hotel Vespera te Valamarovi hoteli Sahara i Corithia.

Mitas 4 Islands jedan je od četiri velika biciklistička događaja koji će obilježiti travanj u Hrvatskoj. Tu su još i Kamenjak Rocky Trails, Tour of Croatia i utrka Svjetskog kupa DH Lošinj.

N. M.


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,